Russell Norman, bekroond auteur en restaurateur, is op 57-jarige leeftijd overleden

Russell Norman, bekroond auteur en restaurateur, is op 57-jarige leeftijd overleden
27-11-2023

Russell Norman, bekroond auteur en restaurateur, is op 57-jarige leeftijd in London overleden.

Russell was de oprichter van de veelgeprezen trattoria Brutto in Londen, en medeoprichter van Polpo en Spuntino. Zijn eerste boek Polpo: een culinaire reis naar de achterafstraatjes van Venetië won in 2012 het eerste Waterstones Book of the Year en werd in Nederland bekroond tot Kookboek van het Jaar 2013.

Zijn meest recente boek, Brutto: De (briljant) eenvoudige keuken van Florence, verscheen op 2 november. Hierin presenteert hij 130 recepten uit Florence en Toscane en brengt hij de creatie van zijn gelijknamige trattoria, winnaar van twee Michelin Bib Gourmands, in kaart.

Norman schreef daarnaast Spuntino, waarmee hij een Guild of Food Writers Award won, en Venetië: 4 seizoenen genieten van de authentieke Venetiaanse keuken (beide verschenen bij Karakter Uitgevers). Over Venetië vertelde hij destijds: 'Ik heb mezelf ruim een jaar verbannen naar de mooiste stad ter wereld om te leren koken als een 90-jarige Venetiaanse oma.'

Francis Wehkamp, Russells Nederlandse uitgever, zegt: ‘Russell Norman was een auteur met visie. Hij stelde hoge eisen aan zijn boeken, niet uit eigenbelang, maar altijd met gebruiksgemak in het achterhoofd. Polpo was het eerste boek dat uitgegeven werd met een zogenaamde ‘open rug’, waardoor het boek tijdens het koken goed open blijft liggen. Het tekent de vooruitstrevendheid en creativiteit die Russell zo eigen was. Niet alleen veranderde hij de Engelse restaurantwereld, hij drukte ook zijn eigen stempel op het kookboekenvak. Iedereen bij Fontaine is geschokt over zijn overlijden, hij zal zeer gemist worden.'

Lizzy Gray, vertrekkend adjunct-uitgever van Russells Engelse uitgeverij Ebury, voegt hieraan toe: ‘Russell was uniek in zijn soort. Een echte creatieve kracht en een absoluut genot om mee te werken. Het waren zijn aanstekelijke persoonlijkheid, begaafde visie, onwankelbare aandacht voor detail en, bovenal, zijn humor, die de drijvende kracht waren achter zijn bekroonde en werkelijk baanbrekende boeken, waaronder Brutto. Het team en ik zijn geschokt en diep bedroefd. Ik zal hem missen.'

Russells trattoria Brutto in London blijft open, onder toezicht van zijn zoon Ollie en zijn vrouw Jules.

Gerelateerde berichten

najaarsaanbieding 2024

Met trots presenteren wij onze aanbiedingsbrochure voor het najaar! De titels van Fontaine zijn samen met de andere fondsen van Park Uitgevers in één brochure gebundeld.⁠.⁣⁠

...

Overzichtskaart van De mooiste stiltewandelingen van Nederland

In De mooiste stiltewandelingen van Nederland vind je unieke wandelingen waarin de natuur, rust en ontspanning centraal staan. Mis je een handige overzichtskaart en de legenda van de...

Recept voor Earth Hour

Op zaterdag 23 maart vindt van 20.30-21.30 uur Earth Hour plaats, de actie om je een uur lang in te zetten voor de planeet door het licht uit te doen. Hoe je dat uur het beste kunt invullen? Met...

Recept pecankoekjes uit Bakken met Fatima

Heb je de verrassend lekkere pecankoekjes van Fatima El Irari al geproefd? Deze nootachtige koekjes zijn een leuke aanrader voor als je het Suikerfeest of andere feestelijkheid op de planning hebt...

Zomeraanbieding 2024

Met trots presenteren wij onze aanbiedingsbrochure voor de zomer! De titels van Fontaine zijn samengebundeld met de andere fondsen van Park Uitgevers in één brochure.⁣⁠

Er komt veel moois...

Dit is comfort food, Ottolenghi-stijl

In zijn langverwachte nieuwe boek tilt Yotam Ottolenghi comfort food naar een hoger niveau met zijn kenmerkende inspirerende en smaakvolle aanpak. Met meer dan 100 onweerstaanbare recepten creëert...

Chef Asma Khan ontvangt Johannes van Damprijs 2024

De Johannes van Damprijs gaat dit jaar naar Asma Khan. De Johannes van Damprijs is een oeuvreprijs voor een persoon met buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de...

Zweedse gehaktballetjes met aardappelpuree

In januari verschijnt het tweede deel in de landenserie: 'Het lekkerste uit...' Ditmaal reizen we af naar Zweden in 60 overheerlijke must eat gerechten. ​De keuken van Zweden is zoveel meer dan...

Erratum Jaarboek Sterrenkunde 2024 – Govert Schilling

Erratum Jaarboek Sterrenkunde 2024 – Govert Schilling

In de editie van het Jaarboek Sterrenkunde voor 2024 is tot onze spijt verkeerde tekst afgedrukt in de maand...

Najaarsaanbieding 2023

Najaarsaanbieding 2023

De najaarsbrochure is binnen. Vol trots presenteren wij de boeken die vanaf september 2023 gaan verschijnen bij Fontaine Uitgevers. In de najaarsaanbieding presenteren we titels van o.a.: Hilal...

Martin Fontijn

In memoriam Martin Fontijn

Met droefheid hebben wij kennisgenomen van het overlijden van onze oprichter, voormalig directeur en uitgever Martin Fontijn.

 

...

Vaderdag

Vaderdag

Een hele fijne Vaderdag aan alle papa’s van Nederland!

We weten dat vader zijn soms best een uitdaging kan zijn, of ze nu nog thuis wonen of het huis al uit zijn....

Vaderdag

Een boekenplank voor Vaderdag

Is jouw vader een vogelspotter, een...

Dag van de plant

De dag van de plant

De dag van de plant, perfect om deze mooie titels te showen. Je leest in deze boeken alles over wat planten nodig hebben en dit wordt per soort uitgelegd. Hoe handig is dat? Doe met deze boeken...

Moederdag

Geef deze Moederdag een mooi boek cadeau!⁠

Liefde, een ontbijt op bed en een goed boek. De mama’s mogen weer verwend worden deze Moederdag. Welk boek geef jij cadeau? ⁠
Wordt het één van onze kookboeken, zoals...

Bessenseizoen

De start van het bessenseizoen

Bramen, frambozen, blauwe bessen en cranberries. Welke bessensoort is jouw favoriet? Mei betekent de start van het bessenseizoen en dat betekent koken met bessen. Zo heeft Fontaine een paar mooie...

Voel je goed in je lijf

Voel je goed in je lijf!

‘Bodypositivity’ wie kent de term niet? We kunnen ons lijf niet inruilen, wanneer we even niet tevreden zijn. Dus waarom zouden we ons best niet doen om ervan te houden? Vijf krachtige,...

Hans Offringa

Auteur en whiskykenner Hans Offringa opgenomen in de Whisky Hall of Fame

Tijdens de jaarlijkse Icons of Whisky Award Ceremony op 30 maart jl. in Londen is auteur en whiskykenner Hans Offringa opgenomen in de Whisky Hall of Fame, een initiatief van het wereldwijd...

Zomeraanbieding 2023

Zomeraanbieding 2023

In de zomeraanbieding voor 2023 presenteren we titels van o.a.: Romy Monteiro, Karin Luiten, Daphne Deckers, Govert Schilling, Matyas Bittenbinder & Barend Last en nog meer toptitels!...

Voorjaarsaanbieding 2023

Voorjaarsaanbieding 2023

Vol trots presenteren wij de boeken die vanaf februari bij Fontaine Uitgevers zullen verschijnen.

Met o.a. ‘De thuisblijfvader’ van Tim Gouw, ‘BBQ-tijd’ van Susan Aretz, ‘Pientere pinguïns...

Najaarsaanbieding 2022

Najaarsaanbieding 2022

Vol trots presenteren wij de boeken die vanaf september bij Fontaine Uitgevers zullen verschijnen.

Met o.a. ‘Extra lekker’ van Ottolenghi Test Kitchen, ‘Altijd

...
Zomeraanbieding 2022

Zomeraanbieding 2022

Vol trots presenteren wij de boeken die vanaf mei bij Fontaine Uitgevers zullen...

Voorjaarsaanbieding 2022

Voorjaarsaanbieding 2022

Vol trots presenteren wij de boeken die vanaf februari bij Fontaine Uitgevers zullen verschijnen. Met o.a. ‘Noomi’ van Sara Shawkat, ‘Keukenkronieken’ van Nigel Slater, ‘Vega zónder pakjes en...