Culinair

Kind & Jeugd


Februari is de maand van de liefde

Liefde verschijnt in vele vormen en juist nu velen van ons al geruime tijd binnen zitten met onze vaste partner, is het goed om ook eens te kijken naar andere soorten liefde. De liefde voor eten en drinken bijvoorbeeld. Of de liefde voor reizen – dromen mag altijd – en ook de kleintjes vergeten we niet. En wat dit alles verbindt is natuurlijk de nooit aflatende liefde voor boeken.

Liefde is zoet

In Sweet keert Yotam Ottolenghi terug naar waar zijn culinaire avonturen ooit begonnen: in de patisserie.

In Bitterzoete honing neemt ervaren chef-kok Letitia Clark je mee naar haar huis op een van de mooiste eilanden in de Middellandse Zee: Sardinië.

Volmaakt luchtig biscuitgebak, op smaak gebracht met kruiden en citrus, een met poedersuiker bestoven, superkruimelig koekje rechtstreeks uit de oven… Er is weinig dat ons zo’n geluksgevoel kan geven als deze zoete verleidingen.

De recepten in dit boek nodigen je uit om de tijd te nemen en te genieten van verse maaltijden, vrienden en familie. Met prachtige fotografie, kleurrijke illustraties en vrolijke anekdotes, is Bitterzoete honing een vakantie, een kookboek en een gedroomde levensstijl in de zon in één.

Totdat we weer mogen

In dit prachtige boek hebben de reisschrijvers van National Geographic hun favoriete reizen samengesteld. 400 Droomreizen bevat het beste van ’s werelds bekendste en minder bekende plekken. Elk continent en elke mogelijke vorm van transport komen aan bod. 400 Droomreizen biedt tal van creatieve ideeën: denk aan hiken op de Kilimanjaro in Tanzania, mountainbiken in Transsylvanië, rijden door de schilderachtige hooglanden van Schotland.

Dit boek bevat ook leuke top 10-lijsten in allerlei categorieën. Wat zijn ’s werelds top-10 lifttrips, bruggen om over te lopen, trolleyritten, oude snelwegen of ondergrondse wandelavonturen? Elk hoofdstuk bevat verbluffende fotografie, kaarten in kleur, inspirerende teksten en deskundig advies.

Echte liefde gaat door de maag

Koken is niet gebaseerd op strenge spelregels. Natuurlijk heb je altijd een basisrecept, maar je kunt er vervolgens geheel je eigen draai aan geven. Je bepaalt zelf hoe zilt, zoet, pittig of fris je je gerecht wilt maken.

Vraag iemand naar zijn favoriete Surinaamse gerecht en aan de hand van zijn antwoord kun je herleiden hoe goed hij is ingevoerd in de Surinaamse keuken: een culinaire smeltkroes.

In Wereldse smaakmakers neemt Pascal Jalhay je mee in de wereld van de smaak. Tijdens de vele reizen die hij in zijn leven maakte heeft hij een breed scala aan kruiden, sauzen, boemboes en condimenten verzameld. De smaakmakers zijn voorzien van een ‘smaakkompas’ waarin je precies kunt zien welke smaakcombinaties werken. Verschijnt op 3 maart, reserveer alvast hier.

Culinair ontdekker Judith Cyrus gaat in Paramaribo terug naar haar Surinaamse roots. Ze toont je hoe de diversiteit van de bevolking zich vertaald heeft in een veelzijdige Surinaamse keuken met bekende gerechten als saotosoep, pom en moksâleysi, maar ook minder bekende gerechten als gritbâna met tomtom, sopropo, hêrhêri en Surinaamse erwtensoep.

De liefde verklaard voor kleintjes

Verkikkerd en verliefd is een verzameling liefdesverhalen uit het dierenrijk voor kinderen vanaf 7 jaar. Verhalen over monogame dieren als wolven, arenden en pinguïns. Verhalen over dieren die hun partner uitgebreid en op een inventieve manier het hof maken, zoals de blauwvoetgent die prachtig danst, of vuurvliegjes die tegelijk knipperen.

Mensen hebben geen woorden nodig om hun gevoelens uit te drukken. Een glimlach of een gebaar is genoeg. In dat opzicht lijken onze dierenvriendjes heel sterk op de mens.
Bij spinnen, vissen, vogels – met andere woorden bij alle dieren – springen de vonken over als ze een leuke soortgenoot van de andere sekse zien. Elk dier heeft zo zijn eigen, bijzondere eigen manier om het hart van een partner te veroveren.

* Over bizarre baltsrituelen, imponeergedrag, lokroepen en versiertrucs
* Tsjokvol wetenswaardigheden
* Verleidelijk, vertederend, verhelderend en verrassend