Recept Haniye - Rodekoolsteak

Recept: Rodekoolsteak

Smaakt De Week Zonder Vlees & Zuivel naar meer? Probeer het feestelijke vegarecept Yarqunto semaqto uit het kookboek ‘Haniyé’ van Matay de Mayee. ⁠”In trendy vegetarische restaurants mag-ie niet ontbreken, de ‘rodekoolsteak’, maar mijn moeder maakte ’m al in mijn vroegste jeugd. Ofwel yarqunto semaqto, letterlijk ‘rode salade’, die ze maakte door rodekool in de oven te roosteren en te karamelliseren. Daarop kwamen witte kaas, bosui, pistachenoten, munt en granaatappelmelasse.”⁠, vertelt Matay. “Het bijzondere is dat je met elke hap die je neemt iets anders proeft. Dan weer een vleugje munt, dan weer het zoetzure van de granaatappelmelasse, dan weer het pittige van de aleppo-peper, het scherpe van de bosui en natuurlijk het zoete van de gekaramelliseerde rodekool. Het gerecht is niet alleen spectaculair van smaak, maar ook om te zien.”

Recept: Yarqunto semaqto

Uit Haniyé van Matay de Mayee

Voor 5 personen

Ingrediënten

 • 1 rodekool, in 5 plakken van 1-2 cm
 • 5 eetl. Griekse yoghurt
 • 5 eetl. granaatappelmelasse
 • 70 g witte kaas of feta, in blokjes
 • 20 g pistachenoten, geroosterd
 • 5 takjes munt, de blaadjes, grof gehakt
 • 2 bosui, alleen het witte deel, in dunne ringen

  Marinade:
 • 4 eetl. olijfolie
 • 1 eetl. sap van biologische citroen
 • 1 theel. paprikapoeder
 • 1 theel. aleppo-peper
 • 1 theel. zout
 • 1 theel. zwarte peper

Bereidingswijze

– Verhit de oven tot 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
– Meng in een kom alle ingrediënten voor de marinade door elkaar.
– Verwijder de buitenste bladeren van de rodekool en snijd hem in 5 ronde plakken. Verdeel de plakken kool over de beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant van de plakken rodekool met de marinade en rooster ze ongeveer 30 minuten in de oven.

– Verdeel de yoghurt gelijkmatig over de borden. Haal de bakplaat uit de oven, leg op elk bord een plak warme rodekool op de yoghurt en besprenkel meteen met de granaatappelmelasse.
– Garneer het gerecht met de witte kaas, pistachenoten, munt en bosui. Serveer warm.

Geniet ervan!