
Recept: Fleurige linzensalade
Probeer deze fleurige linzensalade! Om De Week Zonder Vlees & Zuivel goed te beginnen, delen we een lekker vegan recept uit het kookboek ‘Vega zónder pakjes en zakjes’ van Karin Luiten. ”Een linzensalade klinkt heel bruin en geitenwollensokkerig, maar deze is dat niet hoor. En met Puy-linzen, de Rolls Royce onder de linzen, wordt ie niet nooit saai. Al kan het bij tijdnood ook prima met een blik gewone linzen.” – Karin Luiten.
Recept: Fleurige linzensalade met kool
Uit Vega zónder pakjes en zakjes van Karin Luiten
Bijgerecht / voorgerecht / lunch voor 4 personen | Bereiden: 30 minuten.
Ingrediënten
- 150 g ongekookte Puylinzen
- 1 kleine spitskool of witte kool (± 700 g)
- 2 rode uien
- 3 sinaasappels
- 1 granaatappel
- 1 laurierblad
- 4 el olijfolie
Vinaigrette: - ½ citroen (alleen sap)
- 50 ml olijfolie (± 8 el)
- 1 el dijonmosterd
- handje peterselie
- zout & peper uit de molen
Bereidingswijze
* Oven voorverwarmen op 200 °C.
– Snij de kool in dunne reepjes en de rode ui in halve ringen. Doe in een grote kom, voeg olijfolie, zout en peper toe en hussel grondig om. Spreid uit over liefst 2 met bakpapier beklede bakplaten – het is nogal een berg en hoe meer ruimte de koolfl ubbels hebben, hoe beter ze roosteren.
– Laat in ± 20-25 minuten in de oven garen zonder te verbranden, schep halverwege een keertje om.
– Was intussen de linzen, doe in een pan met ruim water plus het laurierblaadje en kook in 20 minuten gaar.
– Klop met een garde in een kom een vinaigrette van citroensap, olijfolie, mosterd, gehakte peterselie, zout en peper.
– Maak de granaatappelpitjes los.
– Snij met een scherp (kartel)mesje de boven-en-onderkant van de sinaasappel en snij hem vervolgens helemaal kaal. Snij de partjes tussen de witte vliezen uit. Het opgevangen sap mag bij de saus.
– Giet de gare linzen af boven een zeef en meng meteen warm door de saus.
– Schep ook het ui-kool-mengsel erdoor zodra het uit de oven komt.
Serveren
Meng pas op het laatst de sinaasappel en granaatappel door de linzen, en bewaar wat om er los overheen te strooien.
Tips
✱ Geen tijd/zin om de kool te roosteren? Je kunt de reepjes ook 5 minuten blancheren in kokend water met zout. Dan hou je veel meer kool over (in de oven slinkt hij veel meer), dus een halve kool is dan voldoende. De smaak is wel vlakker, dus gooi wat extra vinaigrette en mosterd in de strijd.
✱ Gedroogde Puylinzen vind je in delicatessenwinkels, bij de betere groenteboer en in Frankrijk in elke supermarkt. Laat je geen neppers in de handen stoppen, zoals ‘Dupuis’ linzen.
✱ Linzen na het koken altijd meteen door de saus mengen, dan nemen ze de smaak goed op.
Geniet ervan!