
Een kerstmenu zonder vlees. Hoe doe je dat?
Wil je dit jaar een vegetarisch kerstmenu samenstellen? Of ben je op zoek naar toegankelijke en lekkere vegetarische recepten voor de feestdagen? Lees dan verder!

3 makkelijke vegetarische recepten voor Kerst
Voor iedereen die denkt “wat moet ik dan maken zonder vlees?’ biedt kookboekauteur Karin Luiten in Vega zonder pakjes & zakjes 115 overheerlijke recepten zonder vlees of vis, waarvan ruim de helft zelfs helemaal plantaardig. Zo lekker dat je vlees of vis niet mist, ook niet in het Kerstmenu.
De gerechten zijn met doodgewone, overal verkrijgbare verse ingrediënten. Naast feestelijke gerechten staat het kookboek vol (gezins)favorieten als soepen, maaltijdsalades, pasta’s en ovenschotels met een twist. En, Karins recepten lukken altijd!
Lees meer over↓
Kerstmenu: Vega zónder pakjes & zakjes

Recepten
AMUSE: UIENBLOEM
Een hit op Instagram, de blooming onion: een gepaneerde, gefrituurde ui die eruit ziet als een ontplofte rododendron, maar dan smakelijk. Mijn versie is uit de oven. Ook dan worden de uienpartjes lekker sappig en trek je ze makkelijk los. En vervolgens dippen maar!

Uienbloem
Bereiden: 20 minuten | In de oven: 40-45 minuten | Voor 4 personen
Nodig:
4 grote witte uien (formaat tennisbal)
3 eieren
100 g panko (of zelfgemalen broodkruim)
1 el gerookt paprikapoeder (pimentón)
1 el ras-el-hanout
1 tl cayennepeper
2 knoflooktenen
wat olijfolie
zout & peper uit de molen
Dipsaus:
2 el mayonaise
2 el yoghurt
1 el geraspte mierikswortel (vers of potje)
2 tl ketchup
1 tl gedroogde oregano
zo ut & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C.
– Snij een dun kapje van de bovenkant van de uien. Peuter de schil eraf, maar laat de wortelaanzet eraan, zodat hij niet uit elkaar valt.
Leg ondersteboven neer.
Snij rondom dat kontje met een scherp mes recht naar beneden, alsof je de ui in 12 partjes snijdt, die nog wel allemaal vast zitten aan de basis. Draai om en vouw voorzichtig open.
– Klop in een grote kom de eieren los met de uitgeperste knoflook.
– Meng in een tweede kom de panko met pimentón, ras-el-hanout, cayennepeper, zout en peper.
– Wentel elke ui eerst voorzichtig maar grondig door het ei, daarna door de panko.
– Zet op een met bakpapier beklede bakplaat, friemel losgeschoten partjes er gewoon weer tussen. Besprenkel met een fliebeltje olijfolie.
– Bak ± 20-25 minuten iets onder het midden van de oven, tot goudbruin en zacht.
Dipsaus: Meng alles door elkaar.
VOORGERECHT: POMPOENSALADE
Voor wie bij ‘salade’ denkt aan zomers groene blaadjes, dit is juist een echte herfst/wintersalade. Voedzaam en vullend, maar vooral: hartverwarmend en fraai van kleur. Nog een beetje lauwwarm het lekkerst.

Pompoensalade
met paddenstoelen en burrata
Bereiden: 15 minuten | In de oven: 25 minuten | Voor 4 personen
Nodig:
kleine flespompoen
15 0 g oesterzwammen
100 g shiitake
2 bollen burrata
75 g pecannoten
3 el maple syrup
3 el olijfolie + extra
2 knoflooktenen
ferme snuf
chilivlokken (molentje)
wat takjes peterselie
kneep citroensap
zout & peper uit de molen
– Oven voorverwarmen op 180 °C. Haal de burrata vast uit de koelkast
– Snij de pompoen (met schil) in dunne halve plakken van ± ½ cm. Verwijder de draden en pitten.
– Scheur de oesterzwammen in dikke repen. Snij de shiitake doormidden, grote in vieren. Doe alles op een met bakpapier beklede bakplaat. Of twee, het is best een berg.
– Meng in een kommetje de maple syrup met 3 eetl olijfolie, uitgeperste knoflook, zout, peper en chilivlokken. Hussel alles goed door de groente.
– Bak 20 minuten in het midden van de oven. Voeg dan de pecannoten toe en rooster nog eens 5 minuten.
– Verdeel alles over 4 borden. Breek de burrata in kleine plukjes en verdeel erover, of snij doormidden en deponeer een omgekeerde halve bol op elk bord. Bestrooi die met wat zout en peper.
– Hak de peterselie grof en strooi over de borden. Knijp er wat citroensap boven uit en begiet met een sliert van je allerlekkerste olijfolie.
HOOFDGERECHT: BIET WELLINGTON
Echt een indrukwekkende showstopper voor een feestdiner. Niet met biefstuk uiteraard, maar een verrassende vegetarische variant met biet, pompoen en walnoten. Alles kan al de dag tevoren worden voorbereid, maar versgebakken uit de oven is hij het lekkerst.

Biet Wellington
Bereiden: 1 uur (+ wachten) | In de oven: 30 + 45 minuten | Voor 6-8 personen
Nodig:
60 0 g rauwe, ongekookte rode bietjes (= 3 grote)
60 0 g pompoenblokjes (= ½ flespompoen)
2 knoflooktenen
150 g walnoten
1 el maïzena
6 takjes tijm
1 el gerookt
paprikapoeder (pimentón)
snuf cayennepeper
olijfolie
zout & peper uit de molen
Duxelles:
50 0 g kastanjechampignons
2 grote sjalotten
4 takjes tijm
handje panko
Korst:
rollen koelvers
bladerdeeg
2 tl nigellazaadjes
1 ei

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C met de bakplaat erin.
– Vulling deel 1: Maak de biet en pompoen schoon, schillen hoeft bij allebei niet, en snij in blokjes van 1 cm. Doe op een met bakpapier beklede bakplaat. Ris de tijm erboven. Voeg een scheut olijfolie, gehakte knoflook, pimentón, cayennepeper, zout en peper toe en hussel om. Rooster gaar en zacht in ± 30 minuten. Laat afkoelen.
– Duxelles: Snipper intussen de sjalotten. Fruit zachtjes in wat olijfolie in een hapjespan. Hak de champignons fijn (of gebruik de pulseknop van de keukenmachine, maar pas op, het mag geen prut worden). Voeg toe en bak ± 5 minuten op middelhoog vuur al omscheppend mee met de sjalotten tot ze gaar zijn en het vocht verdampt is. Breng op smaak met losgeriste tijm, zout en peper. Laat afkoelen.
– Vulling deel 2: Doe de walnoten in de keukenmachine en maal fijn. Voeg het afgekoelde pompoen-bietmengsel toe, plus maïzena, zout en peper en maal tot een taaie massa. (Te nat? Beetje panko erdoor, of extra gemalen walnoten.)
– Bekleed een langwerpige cakevorm (20 x 12 cm) met plasticfolie en verdeel het mengsel erover. Duw glad met een spatel. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
– Plak de 2 lappen bladerdeeg via de lange zijde aan elkaar tot één grote lap. Bestrooi een langwerpig stuk in het midden, over de naad, met een
laagje panko. Schep daarop van de duxelles. Plaats hierop de biet-pompoen-’cake’. Bedek aan alle kanten gelijkmatig met de rest van de duxelles. Snij aan de beide korte uiteindes van de bietencake een lapje
deeg van 5 cm en vouw dat over de vulling. Snij nu aan de lange kanten van de bietencake het deeg haaks in repen van 2 cm breed. Vouw die om en om, eerst de ene, dan de andere kant, over de vulling heen. De bedoeling is dat je een soort langwerpige mummie overhoudt. Het deeg hoeft de vulling niet hermetisch af te sluiten, juist een klein spleetje hier
en daar zorgt ervoor dat de stoom eruit kan.
– Kwast in met losgeklopt ei. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
– Laatste moment: Kwast het gevaarte opnieuw in met losgeklopt ei. Bestrooi met nigellazaadjes. Til met bakpapier en al voorzichtig op de hete bakplaat. Bak hem 45 minuten op de onderste richel van de hete oven. Laat 5 minuten rusten voor het aansnijden.
Koop nu:
‘Het is een verademing en ik roep het in hoofdletters: RECEPTEN VAN KARIN KLOPPEN ALTIJD.’
Ronald Giphart
Karin Luiten

KARIN LUITEN (alias Koken met Karin) is culinair journalist en auteur van 18 succesvolle kookboeken voor jong en oud waarvan intussen ruim 275.000 exemplaren werden verkocht. Bekend van haar onvermoeibaar montere strijd tegen pakjes & zakjes, haar vaste rubriek in dagblad Trouw en een van de eerste foodblogs van Nederland (www.kokenmetkarin.nl), waarmee ze een zeer trouwe schare fans verzamelde.
Bestel Koken met Karin: vega zónder pakjes & zakjes nu:
Koken met Karin
3 makkelijke vegetarische recepten voor Kerst

Een kerstmenu zonder vlees. Hoe doe je dat?
Wil je dit jaar een vegetarisch kerstmenu samenstellen? Of ben je op zoek naar toegankelijke en lekkere vegetarische recepten voor de feestdagen? Lees dan verder!
Voor iedereen die denkt “wat moet ik dan maken zonder vlees?’ biedt kookboekauteur Karin Luiten in Vega zonder pakjes & zakjes 115 overheerlijke recepten zonder vlees of vis, waarvan ruim de helft zelfs helemaal plantaardig. Zo lekker dat je vlees of vis niet mist, ook niet in het Kerstmenu.
De gerechten zijn met doodgewone, overal verkrijgbare verse ingrediënten. Naast feestelijke gerechten staat het kookboek vol (gezins)favorieten als soepen, maaltijdsalades, pasta’s en ovenschotels met een twist. En, Karins recepten lukken altijd!
Lees meer over↓
Kerstmenu: Vega zónder pakjes & zakjes

Recepten
AMUSE: UIENBLOEM
Een hit op Instagram, de blooming onion: een gepaneerde, gefrituurde ui die eruit ziet als een ontplofte rododendron, maar dan smakelijk. Mijn versie is uit de oven. Ook dan worden de uienpartjes lekker sappig en trek je ze makkelijk los. En vervolgens dippen maar!

Uienbloem
Bereiden: 20 minuten | In de oven: 40-45 minuten | Voor 4 personen
Nodig:
4 grote witte uien (formaat tennisbal)
3 eieren
100 g panko (of zelfgemalen broodkruim)
1 el gerookt paprikapoeder (pimentón)
1 el ras-el-hanout
1 tl cayennepeper
2 knoflooktenen
wat olijfolie
zout & peper uit de molen
Dipsaus:
2 el mayonaise
2 el yoghurt
1 el geraspte mierikswortel (vers of potje)
2 tl ketchup
1 tl gedroogde oregano
zo ut & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C.
– Snij een dun kapje van de bovenkant van de uien. Peuter de schil eraf, maar laat de wortelaanzet eraan, zodat hij niet uit elkaar valt.
Leg ondersteboven neer.
Snij rondom dat kontje met een scherp mes recht naar beneden, alsof je de ui in 12 partjes snijdt, die nog wel allemaal vast zitten aan de basis. Draai om en vouw voorzichtig open.
– Klop in een grote kom de eieren los met de uitgeperste knoflook.
– Meng in een tweede kom de panko met pimentón, ras-el-hanout, cayennepeper, zout en peper.
– Wentel elke ui eerst voorzichtig maar grondig door het ei, daarna door de panko.
– Zet op een met bakpapier beklede bakplaat, friemel losgeschoten partjes er gewoon weer tussen. Besprenkel met een fliebeltje olijfolie.
– Bak ± 20-25 minuten iets onder het midden van de oven, tot goudbruin en zacht.
Dipsaus: Meng alles door elkaar.
VOORGERECHT: POMPOENSALADE
Voor wie bij ‘salade’ denkt aan zomers groene blaadjes, dit is juist een echte herfst/wintersalade. Voedzaam en vullend, maar vooral: hartverwarmend en fraai van kleur. Nog een beetje lauwwarm het lekkerst.

Pompoensalade
met paddenstoelen en burrata
Bereiden: 15 minuten | In de oven: 25 minuten | Voor 4 personen
Nodig:
kleine flespompoen
15 0 g oesterzwammen
100 g shiitake
2 bollen burrata
75 g pecannoten
3 el maple syrup
3 el olijfolie + extra
2 knoflooktenen
ferme snuf
chilivlokken (molentje)
wat takjes peterselie
kneep citroensap
zout & peper uit de molen
– Oven voorverwarmen op 180 °C. Haal de burrata vast uit de koelkast
– Snij de pompoen (met schil) in dunne halve plakken van ± ½ cm. Verwijder de draden en pitten.
– Scheur de oesterzwammen in dikke repen. Snij de shiitake doormidden, grote in vieren. Doe alles op een met bakpapier beklede bakplaat. Of twee, het is best een berg.
– Meng in een kommetje de maple syrup met 3 eetl olijfolie, uitgeperste knoflook, zout, peper en chilivlokken. Hussel alles goed door de groente.
– Bak 20 minuten in het midden van de oven. Voeg dan de pecannoten toe en rooster nog eens 5 minuten.
– Verdeel alles over 4 borden. Breek de burrata in kleine plukjes en verdeel erover, of snij doormidden en deponeer een omgekeerde halve bol op elk bord. Bestrooi die met wat zout en peper.
– Hak de peterselie grof en strooi over de borden. Knijp er wat citroensap boven uit en begiet met een sliert van je allerlekkerste olijfolie.
HOOFDGERECHT: BIET WELLINGTON
Echt een indrukwekkende showstopper voor een feestdiner. Niet met biefstuk uiteraard, maar een verrassende vegetarische variant met biet, pompoen en walnoten. Alles kan al de dag tevoren worden voorbereid, maar versgebakken uit de oven is hij het lekkerst.

Biet Wellington
Bereiden: 1 uur (+ wachten) | In de oven: 30 + 45 minuten | Voor 6-8 personen
Nodig:
60 0 g rauwe, ongekookte rode bietjes (= 3 grote)
60 0 g pompoenblokjes (= ½ flespompoen)
2 knoflooktenen
150 g walnoten
1 el maïzena
6 takjes tijm
1 el gerookt
paprikapoeder (pimentón)
snuf cayennepeper
olijfolie
zout & peper uit de molen
Duxelles:
50 0 g kastanjechampignons
2 grote sjalotten
4 takjes tijm
handje panko
Korst:
rollen koelvers
bladerdeeg
2 tl nigellazaadjes
1 ei

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C met de bakplaat erin.
– Vulling deel 1: Maak de biet en pompoen schoon, schillen hoeft bij allebei niet, en snij in blokjes van 1 cm. Doe op een met bakpapier beklede bakplaat. Ris de tijm erboven. Voeg een scheut olijfolie, gehakte knoflook, pimentón, cayennepeper, zout en peper toe en hussel om. Rooster gaar en zacht in ± 30 minuten. Laat afkoelen.
– Duxelles: Snipper intussen de sjalotten. Fruit zachtjes in wat olijfolie in een hapjespan. Hak de champignons fijn (of gebruik de pulseknop van de keukenmachine, maar pas op, het mag geen prut worden). Voeg toe en bak ± 5 minuten op middelhoog vuur al omscheppend mee met de sjalotten tot ze gaar zijn en het vocht verdampt is. Breng op smaak met losgeriste tijm, zout en peper. Laat afkoelen.
– Vulling deel 2: Doe de walnoten in de keukenmachine en maal fijn. Voeg het afgekoelde pompoen-bietmengsel toe, plus maïzena, zout en peper en maal tot een taaie massa. (Te nat? Beetje panko erdoor, of extra gemalen walnoten.)
– Bekleed een langwerpige cakevorm (20 x 12 cm) met plasticfolie en verdeel het mengsel erover. Duw glad met een spatel. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
– Plak de 2 lappen bladerdeeg via de lange zijde aan elkaar tot één grote lap. Bestrooi een langwerpig stuk in het midden, over de naad, met een
laagje panko. Schep daarop van de duxelles. Plaats hierop de biet-pompoen-’cake’. Bedek aan alle kanten gelijkmatig met de rest van de duxelles. Snij aan de beide korte uiteindes van de bietencake een lapje
deeg van 5 cm en vouw dat over de vulling. Snij nu aan de lange kanten van de bietencake het deeg haaks in repen van 2 cm breed. Vouw die om en om, eerst de ene, dan de andere kant, over de vulling heen. De bedoeling is dat je een soort langwerpige mummie overhoudt. Het deeg hoeft de vulling niet hermetisch af te sluiten, juist een klein spleetje hier
en daar zorgt ervoor dat de stoom eruit kan.
– Kwast in met losgeklopt ei. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
– Laatste moment: Kwast het gevaarte opnieuw in met losgeklopt ei. Bestrooi met nigellazaadjes. Til met bakpapier en al voorzichtig op de hete bakplaat. Bak hem 45 minuten op de onderste richel van de hete oven. Laat 5 minuten rusten voor het aansnijden.
Koop nu:
‘Het is een verademing en ik roep het in hoofdletters: RECEPTEN VAN KARIN KLOPPEN ALTIJD.’
Ronald Giphart
Karin Luiten

KARIN LUITEN (alias Koken met Karin) is culinair journalist en auteur van 18 succesvolle kookboeken voor jong en oud waarvan intussen ruim 275.000 exemplaren werden verkocht. Bekend van haar onvermoeibaar montere strijd tegen pakjes & zakjes, haar vaste rubriek in dagblad Trouw en een van de eerste foodblogs van Nederland (www.kokenmetkarin.nl), waarmee ze een zeer trouwe schare fans verzamelde.