AMMU

Ammu: Een levensverhaal in recepten

Heb je ‘Ammu’ het nieuwe kookboek van Asma Khan al doorgebladerd? In ‘Ammu’ vertelt Asma Khan – bekend van het populaire Londense restaurant Darjeeling Express en van Netflix’ Chef ’s Table, haar levensverhaal in recepten. Te beginnen met de recepten van haar ammu, toen Asma zelf nog jong was – met pakora’s en kabab van kip of vis, gevolgd door de recepten waarmee zij zelf heeft leren koken – kofta, chapati en dal. Maar ook de grootse gerechten die onlosmakelijk verbonden zijn met grote gebeurtenissen in haar volwassen leven, recepten die haar het gevoel van nostalgie geven en recepten van nu – nu zij zelf moeder, ammu, is. Ammu is een liefdesbrief aan familie, aan India en aan de keuken van thuis.

Een betoverend boek’ – Nigella Lawson

Een heerlijke verzameling persoonlijke recepten – een must voor liefhebbers van Indiaas eten. […] Khan kookt vanuit het hart, en haar smakelijke gerechten en deskundige begeleiding zijn onfeilbaar.’ – Publishers Weekly

Dit boek is een verzameling recepten uit mijn kindertijd. Een viering van India, waar ik vandaan kom, van thuis koken en de onlosmakelijke link tussen eten en liefde. Het is een kans voor mij om mijn ammu – Indiaas voor moeder – te eren en om de recepten met jullie te delen die me hebben gevormd en mij altijd een gevoel van thuis geven.’ – Asma Khan

Asma Khan is chef en eigenaar van het populaire restaurant Darjeeling Express in Londen, en is een van de meest prominente vrouwelijke chef-koks van het Verenigd Koninkrijk. Ze verhuisde in 1991 met haar man van India naar Cambridge. Na een opleiding tot advocaat besloot ze het over een andere boeg te gooien en begon ze haar eigen restaurant, dat begon als een supperclub en in 2015 in Londen uitgroeide tot een veelgeprezen pop-up-restaurant. Khan was de eerste Britse chef-kok die op Netflix’s Chef’s Table verscheen. Ze heeft sinds 2017 een revolutie teweeggebracht in de Londense restaurantscene met haar wereldberoemde Indiase eten, een volledig vrouwelijk team en haar toewijding om immigrantenvrouwen op te leiden.

Inkijken

RECEPT

Rabri

Melkdessert met pistachenoten

Rabri is het favoriete dessert voor winterse bruiloften, het wordt gewoonlijk vergezeld door jalebi of gulab jamun. Die twee desserts zijn warm en stroperig, terwijl rabri dik, koud en romig is. Als u zich werkelijk volledig te buiten wilt gaan, maakt u de rabri met Malpua (blz. 116) en schept u op elke pannenkoek een royale portie rabri.

Het geheim voor een volmaakte rabri is echt heel goede kwaliteit melk te gebruiken. Gebruik volle melk; maar alle melk die romiger is dan volle melk is nog beter.


INGREDIËNTEN

 • 1 liter volle melk
 • 60 g fijne kristalsuiker
 • ½ theel. zaadjes uit groene kardemompeulen, gekneusd
 • 1 eetl. rozenwater
 • 3 eetl. ongebalanceerde gepelde ongezouten
 • pistachenoten, fijngehakt

BEREIDING

 1. Breng de melk in een pan met een dikke bodem op hoog vuur aan de kook, zet het vuur iets lager zodat de melk 5 minuten borrelend blijft koken.
 2. Zet het vuur laag en laat de melk in de open pan zachtjes circa 30-45 minuten koken tot er nog twee derde van de hoeveelheid over is. Wanneer er een vel ontstaat, schuif dit dan met een lepel tegen de wand van de pan; u zult dit een paar keer moeten doen. Af en toe moet u met een lepel over de bodem van de pan gaan om te voorkomen dat de melk aanzet op de bodem.
 3. Voeg tegen het einde van de kooktijd de suiker en de gekneusde kardemomzaadjes toe.
 4. Neem de pan als de melk is ingekookt van het vuur en duw met een lepel alle vellen van de wand van de pan in de melk. Laat de melk iets afkoelen voor u het rozenwater toevoegt.
 5. Schep het geheel in een serveerschaal en zet hem liefst tot de volgende dag in de koelkast.
 6. Bestrooi de rabri voor het serveren met de pistachenoten.