Het boek van (bijna) verdwenen dieren - Beatrice Forshall

Het boek van (bijna) verdwenen dieren

Heb je een groot hart voor de natuur of een zwak voor prachtige illustraties? Dan is dit prachtig geïllustreerde boek van de Britse kunstenares Beatrice Forshall echt een aanrader voor jou. ‘Het boek van (bijna) verdwenen dieren’ is een noodzakelijk eerbetoon aan verdwijnende flora en fauna. In het boek vind je portretten van de wonderlijke levens van tachtig bijzondere dier- en plantensoorten die met uitsterven worden bedreigd. 

De bijzondere levens van met uitsterven bedreigde soorten


Het boek van (bijna) verdwenen dieren is een ode aan de aarde en een oproep tot het verdedigen van al het moois dat onze bescherming verdient. We zien dansende kraanvogels, lezen over een slimme zeeslak die diep onder water een ijzeren huis bouwt en verwonderen ons over deze wezens die al honderdduizenden jaren weten te overleven, maar nu een onzekere toekomst tegemoet gaan.

Het boek van (bijna) verdwenen dieren - Beatrice Forshall

Een liefdesbrief en brandbrief in één


Van plankton, koala en kameel tot orka, koraal en karetschildpad: Forshall toont de natuur in al haar overrompelende schoonheid, maar maakt ook duidelijk wat we verliezen als we niet snel iets veranderen. Onze aarde warmt op, lucht- en watervervuiling eisen hun tol en de mens veroorzaakt onomkeerbare veranderingen in de leefomgeving van dieren en planten. Een miljoen soorten worden bedreigd en sinds 1970 zijn de populaties van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen met gemiddeld 68 procent afgenomen. Daarom is dit boek een liefdesbrief en brandbrief in één.

BEATRICE FORSHALL

Beatrice Forshall groeide op in Frankrijk en Catalonië. Als kind maakte ze beestjes van papier-maché die ze verkocht: de opbrengst ervan ging naar natuurbehoud. In haar illustraties brengt ze dieren, planten en andere soorten tot leven en zijn onderwerpen als wildlife en natuurbescherming terug te zien. Haar manier van werken (tekenen, etsen, inkleuren) is tijdrovend en kwetsbaar: een ets kan maximaal 25 keer worden afgedrukt en elke afdruk is anders dan de vorige. Het boek van (bijna) verdwenen dieren is haar eerste boek en verenigt Forshalls uitmuntende illustraties met haar liefde voor alles wat leeft.

Inkijken