Eet Geen Dierendag

Doe 4 oktober mee met de diervriendelijkste dag van het jaar!

Wist je dat veel mensen vegetarisch eten nog best lastig vinden, want hoe doe je dat: een dagje zonder vlees? Op veler verzoek schreef bestseller kookboeken schrijfster Karin Luiten een vrolijke vegetarische opvolger van haar bestseller Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. In dit kookboek vind je geen vleesvervangers. Alle recepten kunnen worden bereid met ingrediënten uit de supermarkt. En zo lekker dat je vlees niet mist. Hier vind je alvast 2 van Karins favoriete recepten om lekker vleesvrij te koken op #eetgeendierendag

Sierlijke filotaart met snijbiet

Sierlijke filotaart met snijbiet

Is het geen plaatje? Een soort Griekse spanakopita, maar dan met snijbiet en twee soorten kaas in een jas van ultraknapperig filodeeg. De propjes deeg bovenop maken het behalve koket ook nog eens extra krokant. Geen snijbiet in je moestuin? Met spinazie kan het ook.

bereiden: 40 min (+ ontdooien)
in de oven: 25 min
voor 4 personen
hoofdgerecht
vegetarisch

Nodig:
1 pak diepvries filodeeg (10 vellen, 225-250 g)
300 g snijbiet
1 ui
2 knoflooktenen
200 g cottage cheese/hüttenkäse
150 g feta
2 eieren
75 g gesmolten boter
1 handvol dille
1 citroen (alleen schil)
1 tl nigellazaadjes
scheut olijfolie

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Laat het filodeeg een half uurtje ontdooien in de verpakking.
  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn. Fruit samen heel zachtjes in wat olie in een grote hapjespan of wok.
  • Snij intussen de stelen van de snijbiet in kleine stukjes, hak de bladeren grof. Doe eerst de stelen in de pan en bak 5-10 minuten mee tot beetgaar (proef!). Voeg dan de bladeren toe en laat op hoog vuur al omscheppend in 2-3 minuten slinken. Laat uit de pan afkoelen.
  • Doe intussen de eieren in een grote kom, plus de cottage cheese, verbrokkelde feta en fijngehakte dille. Rasp de citroenschil erboven. Klop alles goed door elkaar en breng flink op smaak met zout en (vooral) peper. Schep de afgekoelde snijbiet erdoor.
  • Klem een vel bakpapier vast op de bodem van een springvorm, liefst een vrij kleine, hoge (Ø 16-18 cm), dan krijg je een mooi hoog taartje. Vet bodem en randen in met gesmolten boter.
  • Bedek de vorm met wat kruislings op elkaar gelegde vellen deeg (± ⅓ deel), kwast tussendoor steeds in met boter. Zorg dat dat het deeg over de rand hangt. Doe de groentevulling erin. Vouw het overhangende deeg erover dicht. Maak de bovenkant helemaal dicht met weer wat stukken deeg over elkaar (± ⅓). Blijf te pas en te onpas kwasten met boter.
  • Scheur alle overgebleven restjes deeg in stukken en verfrommel die tot propjes. Bedek hiermee de hele bovenkant. Kwast ook weer in met boter. Bestrooi met nigellazaadjes.
  • Bak de taart ± 25 minuten onderin in de hete oven, tot hij gaar, krokant en goudkleurig is.
    Lekker met: een tomatensalade.

TIPS:

1. Snijbiet doet het fantastisch in de moestuin, die vrolijk gekleurde stengels blijven maar groeien. Maar de betere groenteboer heeft het soms ook.

2. Geen snijbiet? Vervang door 300 g spinazie en een extra ui. Of met ontdooide diepvriesspinazie. Wel altijd goed uit laten lekken, want daar komt veel meer vocht uit dan bij snijbiet.

3. Vooraf maken kan prima. Bewaar goed afgedekt met folie (tegen uitdrogen) in de koelkast. Bak wel op het laatste moment, dan is hij het lekkerst.

Kokoscurry met ananas

Kokoscurry met ananas

Alias kip-kerrie zonder kip. Geïnspireerd op die rare potten met gele smurrie uit de jaren ‘90, Chicken Tonight. Je zou denken dat die al lang niet meer bestaan, maar niets is minder waar. En tegenwoordig worden ze zelfs luidruchtig gepromoot voor met-zonder-kip. Dat kunnen we zelf toch echt beter, en lekkerder.

bereiden: 20 minuten
in de pan: 30 minuten
voor 4 personen
hoofdgerecht
vegan

Nodig:

300 g rijst
1 blik kikkererwten (uitgelekt 265 g)
1 blik kokosmelk (400 ml)
1 rode paprika
½ verse ananas (± 250 g blokjes)
200 g panklare spinazie
1 grote ui
2 knoflooktenen
3 cm gember
1 volle el lekkere kerrie
wat chilivlokken (molentje)
1 limoen
scheut plantaardige olie
zout & peper uit de molen

  • Snipper de ui en knoflook. Verhit een flinke scheut olie in een wijde hapjespan en fruit ze samen zachtjes. Rasp de gember erboven.
  • Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat goed uitlekken. Doe in de pan, samen met de kerrie, chilivlokken, zout en peper. Bak de kikkererwten al omscheppend op middelhoog vuur een minuut of 8-10 tot ze goudbruin en licht krokant zijn. De hele tijd roeren hoeft heus niet.
  • Intussen is er tijd zat om de paprika en ananas in stukjes te snijden. Schep twee flinke lepels kikkererwten uit de pan voor de garnering en hou apart.
  • Doe de paprika en kokosmelk in de pan, breng aan de kook en laat 30 minuten onder een deksel op laag vuur pruttelen.
  • Kook intussen de rijst gaar in kokend water met wat zout en houd warm onder een deksel.
  • Roer op het laatst de ananas door de saus en – hand voor hand – de spinazie, totdat die slinkt.
  • Breng op smaak met rasp en sap van de limoen. Proef op zout en peper.
  • Serveren: Strooi de achtergehouden kikkererwten over de saus. Serveer met de rijst.

TIPS:

1. In theorie kan het ook met ananas uit blik, maar met verse ananas is het wel honderd keer lekkerder.

2. Altijd feestelijk is rijst in torentjes. Spoel een kopje, glaasje of bakje om met water, doe de rijst erin, duw goed aan met een lepel, draai om en voilà. Of eet de hele boel gewoon uit een kom, ook lekker.

3. Kan ook heel goed met naan (brood) in plaats van rijst.

Smaakt dit naar meer?

Vega zonder pakjes en zakjes staat heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. Soepen, pasta’s, maaltijdsalades, aardappels, rijst, noedels, hartige taarten, ovenschotels, fastfood: alle favorieten komen aan bod, met een glansrol voor groente en slimme smaakmakers. Linzenmoussaka, preilasagne, Thaise bonenburgers, paprikapaella of filodeegtaart met snijbiet verleiden zelfs de verstokte vleeseter.

  • 115 nieuwe recepten voor elke dag
  • Recepten die ALTIJD lukken, die lekker en makkelijk zijn.
  • Ruim de helft  van de recepten is veganistisch of kan in een handomdraai plantaardig worden gemaakt.
  • Recepten zonder kant-en-klare vleesvervangers, maar met gewone verse ingrediënten.

Geef een reactie