
Schotse frituurklassieker
Het kan eigenlijk niet anders dat de gefrituurde Marsreep – vet en zoet, ongezond, extreem – uit de Verenigde Staten komt, toch? Mis. De wieg van deze frituurklassieker staat in Schotland, ergens in het begin van de jaren ’90. Pas een jaar of tien later, in 2004, maakte hij de oversteek toen Jay Leno er melding van maakte in zijn Tonight Show.
Hier kennen we de gefrituurde Bounty, van Snackbar ’t Pleintje in Maaskantje: gefrituurd met verpakking en al, liefst met een op dito wijze bereid ‘broodje bakpao’ als garnituur. Daar valt, zoals ook de New Kids zelf al opmerkten, technisch gezien wel wat op aan te merken. We zijn dol op frituurjasjes, maar de verpakking om een reep rekenen we daar niet toe.
Zo moet het:
Recept: Gefrituurde Bounty
Uit Over frituren (pagina 98-69) van Meneer Wateetons
Voor 4 personen | Bereidingstijd 2 uur + 30 minuten | Materialen: satéprikker
Ingrediënten
- 4 kleine partyverpakkingen Bounty, Mars, Snickers etc.
Voor het bierbeslag
- 200 g bloem, gezeefd
- 40 g eidooier (ca. 1 eidooier)
- 15 ml olie
- 225 ml bier naar keuze
- 2 g zout
- 40 g eiwit (ca. 1 eiwit)
- 3 g suiker
- Optioneel: fijngemalen ongebakken multicolor kroepoek (toko)
Bereiding voor het bierbeslag
- Voeg het bier in één keer toe en aan de gezeefde bloem en roer het mengsel glad.
- Voeg de eidooier, de olie en het zout toe en meng goed door.
- Klop, net voor je het beslag gaat gebruiken het eiwit stijf met de suiker.
- Spatel dit voorzichtig door de rest van het beslag.
Bereiding
- Leg de repen minimaal 2 uur in de vriezer.
- Haal ze uit de verpakkingen en steek ze op een satéprikker.
- Haal ze door het bierbeslag.
- Optioneel: haal ze door de fijngemalen ongebakken kroepoek.
- Frituur ze 1 minuut op 190-200 graden, het stokje mag eraan blijven.
- Serveer direct, met de satéprikker als handvat.
- Over frituren€32,00