Nieuw - Tahin van Esther Erwteman

Kookboek: TAHIN

Ben je een groot fan van de kookboeken van Ottolenghi, Claudia Roden of Merijn Tol? Dan wil je dit nieuwe kookboek over tahin zeker niet missen! Na het succesvolle kookboek ‘NOSH’ brengt auteur Esther Erwteman ons een prachtig nieuw kookboek over hét basisingrediënt van de Midden-Oosterse keuken: tahin. Waar de rovers in het verhaal van ‘Ali Baba en de veertig rovers hun schatkamer openen met de spreuk “Sesam, open u”, laat Esther in ‘TAHIN’ zien dat sesam zelf al een schat op zich is.

Vanaf haar eerste kennismaking met tahin, midden in de oude stad Jeruzalem, was Esther Erwteman verkocht. De licht notige, tikje bittere, zijdezachte sesampasta die menig portie falafel en hummus verrijkt en verdiept, inspireerde haar tot het maken van het kookboek TAHIN: een ode aan hét basisingrediënt van de Midden-Oosterse keuken.

In haar nieuwe kookboek gaat Esther op zoek naar de eindeloze mogelijkheden van tahin en laat ze je kennismaken met meer dan 101 moderne, lichte gerechten boordevol smaak. Begin je dag met een stapel verse panbroodjes met tahinispread, bak een smeuïg chocolade-tahincake voor bij de koffie, lunch met een pittige linzensalade bomvol smaak en groente of maak indruk met de kikkererwten-sesamtajine met rozenharissa.

Esther Erwteman is eigenaar van kookstudio Esther’s Cookery in Amsterdam, waar zij dagelijks mensen laat kennismaken met de smaken van de Midden-Oosterse keuken. Esther woont samen met haar man Jaier, dochter Sara en hond Chef. In 2020 schreef zij NOSHVerhalen en recepten uit mijn vegetarische Joodse keuken.

Inkijken

RECEPTEN

Tahin-Appelshake-TAHIN - Ester Erwteman

Tahin-appelshake

Voor 2 grote glazen.


INGREDIËNTEN

  • 150 ml melk
  • 40 g grove havermoutvlokken
  • 1-2 zure appels
  • 30 ml volkoren tahin
  • 10 ml ahornsiroop
  • 2-4 ijsklontjes

Benodigdheden: staafmixer of blender

1. Meng de melk samen met de havermoutvlokken en mix op hoge snelheid.

  • Je kan, als je een dunnere substantie wilt bereiken natuurlijk meer melk gebruiken.
  • Wanneer je een plant based melk wil gebruiken kan je havermelk gebruiken en de havermoutvlokken eventueel niet meer toevoegen. Dan hoef je ook niet meer te mixen.

2. Verwijder de schil en het klokhuis van de appel. Ik gebruik een granny smith omdat de smaak fris en zuur is, maar je kan natuurlijk ook een ander soort appel gebruiken.

3. Doe de appel, de melk, de tahin, ahornsiroop en ijsklontjes bij elkaar in de blender en blend het geheel op hoge snelheid. Of mix met de staafmixer.

Smaak suggestie

Je kunt dit recept wat intenser van smaak maken door bijvoorbeeld wat verse gember en citroen toe te voegen, of een handje bladspinazie.



Ronde challa met zwarte tahin -TAHIN - Ester Erwteman

Ronde challa met zwarte tahin

Personen 12 personen| Bereiding 30 minuten | Rijzen/ rusten 2 uur | Bakken 30-35 minuten


INGREDIËNTEN

Brood

  • 7 g gist
  • 50 g honing
  • 160 ml warm water
  • 80 ml olijfolie + wat extra
  • 2 grote eieren
  • 5 g zout
  • 500 g bloem

Extra

  • 200 g zwarte tahin
  • 1 ei
  • 20 g zwart sesamzaad
  • Maldon zout (optioneel)

Benodigdheden

Keukenmachine, plasticfolie, deegroller, bakplaat en bakpapier

1. Meng de gist, honing en het water in de kom van de keukenmachine. Mix tot alles goed is opgenomen en laat het 5 minuten staan tot er luchtbellen ontstaan. Voeg daarna de olijfolie en de eieren toe.

2. Meng het zout met de bloem. Voeg dit beetje bij beetje aan het natte mengsel toe en roer door elkaar met een vork. Stort het deeg op het aanrecht en kneed het goed met de hand door. Kneed 10 minuten tot een zacht, elastisch en glimmend deeg ontstaat waar je een bal van kunt vormen. Voeg eventueel een beetje extra bloem toe als het deeg nog te plakkerig is.

3. Het deeg is klaar wanneer het glimt, je er een bal van kan vormen en je aanrecht en handen schoon zijn.

4. Leg de bal in een grote kom en smeer in met een klein beetje olie. Dek af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen.

Nu komt het leuke gedeelte van het bakken: het vlechten.

5. Verdeel het deeg in twee gelijke delen.

6. Gebruik een deegroller om twee rechthoeken te vormen van elk 30 x 15 cm.

7. Verdeel de zwarte tahin in het midden van beide rechthoeken. Zorg er vooral voor dat er tenminste 2 cm deeg vrij van tahin is aan alle kanten.

8. Rol het deeg in de lengte voorzichtig op en druk het goed aan zodat het niet uit elkaar valt. Rek de rol uit tot hij ongeveer 60 cm is, mag ook langer, maar dat hangt af van de elasticiteit  van je deeg.

10. Snijd elke rol in gelijke delen, zodat je in totaal vier stukken hebt.

11. Plaats twee van de rollen parallel aan elkaar. Weef de andere twee rollen, loodrecht op de eerste. Je krijgt acht strengen deeg die uit het midden komen.

12. Neem de strengen die van onder het midden komen en beweeg ze over de naastgelegen streng. Neem nu de streng waar je net overheen bent gegaan (dat zijn de strengen die je nog niet hebt verplaatst) en verplaats deze over de volgende streng. Herhaal dit patroon. Stop de uiteinden onder het brood, knijp een beetje om ervoor te zorgen dat ze blijven plakken.

13. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg het gevlochten brood hierop.

15. Kluts het ei en bestrijk hiermee het hele brood. Vergeet niet de randen en de binnenkant van de ‘vlecht’. Dek het brood af en laat nogmaals 1 uur rusten.

16. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 ℃.

Bestrijk het brood nogmaals met de rest van het ei, bestrooi het rijkelijk met zwart sesamzaad en als je het lekker vindt ook met wat Maldon zout.

17. Bak het brood in 30-35 minuten goudbruin.

18. Check na 20 minuten. Want onthoud: je kunt de meeste ovens maar heel matig vertrouwen en na al dit werk wil je je brood niet laten verbranden of uitdrogen.


Tip: zoals al het zelfgemaakte brood is dit brood het lekkerst als het vers uit de oven komt. Maar als je een paar dagen later nog een stukje tegenkomt, twijfel dan niet en maak er wentelteefjes van.

Radicchiosalade met zoete tahin -TAHIN - Esther Erwteman

Radicchiosalade met zoete tahin, munt, granaatappel en sesamzaad

Voor 4-6 personen | Bereidingstijd 20 minuten

INGREDIËNTEN
Salade

  • 1 krop radicchio
  • 1 kleine venkel
  • 1 sinaasappel (of bloedsinaasappel, als ze in het seizoen zijn)
  • pitten van ½ granaatappel
  • handje babyspinazie
  • 40 g platte peterselie, blaadjes geplukt, grof gehakt
  • 60 g munt, blaadjes geplukt, in dunne reepjes gesneden

Tahinsaus

  • 30 ml citroensap
  • 60 g tahin
  • 60-90 ml ijskoud water
  • 30 ml ahornsiroop of honing

Topping

  • 2 eetl. geroosterd sesamzaad
  • ½ theel. (Maldon) zout

Benodigdheden

Pot met deksel

1. Verwijder de buitenste bladeren van de radicchio. Snijd de radicchio in repen van ongeveer een centimeter breed, begin hiervoor aan de zachte kant en snijd om de harde kern heen.

2. Snijd de venkel door de helft, verwijder de harde kern en het loof en snijd hem in de lengte in dunne repen.

3. Schil de sinaasappel en snijd deze in kleine blokjes, zorg ervoor dat je zo veel mogelijk wit wegsnijdt.

4. Meng de radicchio, venkel, spinazie en de kruiden met de helft van de granaatappelpitten.

5. Doe voor de tahinsaus alle ingrediënten in de pot en schud deze tot een mooi egale saus.

6. Meng de saus door de salade.

7. Verdeel de salade over een platte, grote serveerschaal en bestrooi met de rest van de granaatappelpitten, het sesamzaad en (Maldon) zout.

Tip: wanneer je geen radicchio kan krijgen, kan je deze ook vervangen door een niet bittere witlof of rucola.


Geef een reactie