Afbeelding Nieuwsbericht Recept Haagse bluf

Recept: Haagse bluf

Dit oudhollandse toetje heet Haagse bluf en Dosia Brewer doet daar een schepje bovenop door likeur in plaats van sap erdoor te kloppen. Een beetje tipsy en een beetje chic, klinkt als een cocktailfeestje in een glas!

Recept: Haagse bluf – met een tic en amarettikoekjes

Uit Dosia plukt bessen van Dosia Brewer

Haagse bluf voor 4 personen | Bereiden +/- 10 min.

Ingrediënten

 • 1 eetl. citroensap + extra voor de kom en kloppers
 • 1 eiwit
 • ± 60 ml bessenlikeur + evt. extra om te bedruppelen
 • 50 g suiker
 • rasp van ½ (biologische)sinaasappel of citroen evt.
 • amarettikoekjes zie recept hieronder
 • ± 125 g gemengde bessen

Bereidingswijze

Wrijf een kom en de kloppers van een elektrische mixer schoon en vetvrij met wat keukenpapier met citroensap. Klop het eiwit met het citroensap tot zachte pieken en klop er dan beetje bij beetje de likeur en de suiker door. Blijf kloppen tot er mooie pieken ontstaan. Schep er eventueel wat citrusrasp door. Breek wat amarettikoekjes in stukken. Maak in mooie glazen laagjes van een schep Haagse bluf, wat bessen en wat amarettistukjes en bedruppel met wat extra likeur of bessensaus.

✱ VEGAN OPTIE
Neem in plaats van het eiwit 75 ml aquafaba en gebruik 45 gram suiker en ± 55 ml likeur. Klop de aquafaba in een vetvrije kom met vetvrije kloppers met ¼ tl citroensap tot zachte pieken, voeg al kloppend beetje bij beetje de suiker toe en klop er op het laatst beetje bij beetje de likeur door. Klop nog even door tot een luchtig schuim.

TIP Wil je liever gewoon Haagse bluf maken? Gebruik dan 100 ml bessensap in plaats van de likeur.


Recept: Amarettikoekjes

Uit Dosia plukt bessen van Dosia Brewer

Voor 18-20 Amarettikoekjes | Bereiden +/- 10 min. | Oven +/- 1o min.

Ingrediënten

 • 160 g amandelmeel
 • 2 eiwitten
 • 160 g poedersuiker
 • ½ -1 theel. (bitter) amandelextract
 • of gebruik
 • amaretto of een lekkere
 • bessenlikeur

Extra

 • spuitzak

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng het amandelmeel met het eiwit, de poedersuiker, de helft van het amandelextract en een snuf zout tot een gladde massa. Voeg eventueel wat extra extract naar smaak toe. Doe de massa in een spuitzak. Spuit 20 hoopjes beslag op de bakplaat. Druk met een natte vinger de hoopjes iets platter en bak in het midden van de oven in ± 10 minuten gaar. Laat op een rekje afkoelen.

✱ VEGAN OPTIE
Gebruik 90 ml aquafaba (zie pag. xx) , ½ theelepel citroensap, 200 gram amandelmeel, 115 gram fijne kristalsuiker, ½ theelepel bakpoeder, en 1 theelepel (bitter) amandelextract, amaretto of bessenlikeur. Verwarm de oven voor op 160 °C. Klop de aquafaba in een vetvrije kom met vetvrije kloppers met het citroensap tot stijve pieken. Meng het amandelmeel met de suiker, het bakpoeder en een snufje zout. Meng er het amandelextract en de helft van het schuim door tot een pasta ontstaat. Meng er nu ook de rest van het schuim door. Vorm er ± 18 balletjes van en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak in het midden van de oven in 19 minuten lichtbruin en gaar. Laat op de afkoelen.

Geniet ervan!