Recept Brunsviger - Sugar, I love you Ravneet Gill

Recept: Brunsviger

Maak met Ravneet Gill’s recept voor Brunsviger een uitstapje naar Denemarken. Heerlijk gevuld met kardemon en pecannoten. Ravneet: “Ik leerde dit Deense brood kennen door Marie Frank, een getalenteerde patissier uit Kopenhagen. Toen ik haar stad bezocht, zag ik overal brunsviger liggen. Het intrigeerde me, dus ik vroeg haar hoe het wordt gemaakt. Het heeft kuiltjes in de bovenkant en is donker en broodachtig van onderen. Ik heb pecannoten en sesamzaad aan de bovenkant toegevoegd, want ik vind dat ze dit luchtige brood een lekkere textuur geven. Dit brood is warm op de dag dat het is gebakken het lekkerst.”

Recept: Brunsviger met kardemom, pecannoten en sesam

Uit Sugar, I love you van Ravneet Gill

Voor een bakvorm van 18 cm x 28 cm x 5 cm

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 500 g patentbloem
  • 2 theel. fijn zout
  • 1 theel. fijne kristalsuiker
  • 50 g verse gist of 1 eetl. instantgist
  • 50 g gesmolten boter
  • 400 ml karnemelk

Voor de zoete vulling

  • 150 g boter
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 2 eetl. ahornsiroop
  • 25 g vloeibare honing
  • 4 kardemompeulen, gekneusd (met de vliezen, maal de peulen gewoon fijn)
  • 1 theel. kaneel
  • fijngeraspte schil van 2 onbehandelde citroenen
  • 50 g pecannoten
  • 20 g sesamzaad

Bereidingswijze

Meng de droge ingrediënten voor het brood in een grote kom en verkruimel of strooi de gist erover.

Laat de boter smelten en warm de karnemelk iets op in twee verschillende steelpannen. Meng ze van het vuur door elkaar. Schenk

het mengsel bij de droge ingrediënten en meng tot een deeg.

Rek het deeg uit en druk het in een ingevette bakvorm van 18 x 28 cm, dek af met een vochtige theedoek en laat rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Verhit de oven tot 200 °C.

Laat voor de zoete topping de boter, bruine basterdsuiker, ahornsiroop en honing samen in een steelpan smelten. Voeg de specerijen en citroenschil toe en meng goed. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak met je vingers diepe kuiltjes in het hele deeg – een belangrijk onderdeel! Schenk de zoete topping erover, die zich in de kuiltjes verzamelt, en strooi de pecannoten en het sesamzaad erover.

Bak de brunsviger 12-15 minuten, verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en bak hem nog 10 minuten. Laat de brunsviger iets afkoelen in de bakvorm en eet hem op als hij nog warm is.

Geniet ervan!

Geef een reactie