Moelleux au chocolat uit 'Rijsel'

Oh là là: Moelleux au chocolat

Met dit recept voor Moelleux au chocolat uit het kookboek ‘Rijsel’ weet je dat je een indrukwekkend dessert op tafel zet. Het is altijd spannend of het taartje wel écht een vloeibare binnenkant heeft. Door een balletje ganache in het midden van het taartje mee te bakken loopt het taartje extra mooi uit. Je kunt hiermee variëren in smaak; gebruik ook eens witte chocolade in de ganache, of vervang (een deel van) de room door een frambozencoulis of je favoriete likeur.

Recept: Moelleux au chocolat

Uit Rijsel van Pieter Smits, Iwan Driessen en Stephanie Lücken

Voor 4 personen | Bereidingstijd 1 uur en 30 minuten | Wachttijd 6 uur (koelkast) of 1 uur (vriezer)

Ingrediënten

Ganache

40 ml slagroom

30 g pure chocolade (70% cacao), in stukjes

Moelleux

90 g roomboter

90 g pure chocolade (70% cacao)

1½ (75 g) ei

2 eidooiers

35 g kristalsuiker + extra om de vormpjes mee

te bedekken

35 g tarwebloem

2 g (½ theel.) bakpoeder

roomboter om mee in te vetten,

op kamertemperatuur

4 bollen vanille-ijs

Sinaasappelsalade

1 grote navelsinaasappel

1 eetl. fijne kristalsuiker

1 eetl. Cointreau

Benodigdheden

4 vormpjes (met een inhoud van circa 100 ml)

Bereidingswijze

Maak eerst de ganache. Breng de slagroom in een pannetje zachtjes aan de kook. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en giet de slagroom hierop. Roer tot alle chocolade is gesmolten en er een glad geheel ontstaat. Laat circa 6 uur opstijven in de koelkast of 1 uur in de vriezer. Haal de ganache uit de koelkast of vriezer en rol er vier balletjes van. Bewaar in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng een laagje water in een steelpan aan de kook. Doe de roomboter en chocolade in een hittebestendige kom en zet op de pan. Zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Smelt de boter en chocolade onder regelmatig roeren. Haal de kom van de pan en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop het ei, de eidooiers en kristalsuiker met een garde los. Meng de bloem met het bakpoeder. Roer het bloemmengsel door het eimengsel. Schep het chocolademengsel er als laatste doorheen.

Kwast de vormpjes in met de roomboter. Strooi een beetje suiker in de vormpjes en beweeg ze tot er overal een dun laagje suiker zit. Gebruik de suiker van het bakje waar je klaar mee bent voor het volgende vormpje.

Vul de vormpjes voor drie kwart met het beslag en duw in het midden een ganacheballetje. Het balletje moet goed in het midden zitten. Bak de moelleux 8 tot 10 minuten in de oven, tot de buitenkant gaar is en de binnenkant gesmolten.

Maak intussen de sinaasappelsalade. Schil de sinaasappel en snijd de partjes eruit. Knijp de sinaasappel uit, doe het sap samen met de suiker en Cointreau in een steelpannetje en kook circa 1 minuut in tot een siroopje. Laat afkoelen en meng met de sinaasappelpartjes.

Serveer de moelleux samen met de sinaasappelsalade en een bol vanille-ijs.

Geniet ervan!

Geef een reactie