Zilt: Is dat nou zout, hartig, fris, zoet of juist vissig?

Auteur van het boek Zilt, Annette van Ruitenburg legt het uit:

“Het is waanzinnig wat zilte groenten doen met de maak van een gerecht! In het boek Zilt geen recepten met ‘neem drie blaadjes lamsoor’ of ‘gebruik vijf takjes zeekraal’. We nemen en geven juist de vrijheid om de groentesoorten uit te proberen in de recepten. Gebruik wat voorhanden is en varieer. Als toevallig de eigen kweek van een soort ruim is, dan kan dat gerust gebruikt worden.

Alle recepten worden door de toevoeging van zilte groenten in smaak versterkt. Het is een openbaring om zilte chocoladetaart te eten bijvoorbeeld, de smaak van de chocolade wordt door toevoeging van iets ziltigs heel krachtig. Of tomatensoep: de smaak van de tomaat wordt enorm versterkt door een zilte toevoeging. Aardbeien en zilte aardappelen worden juist zoeter, ze krijgen een meer uitgesproken smaak.

Zilt is zeker niet zout en ook niet vissig, maar juist fris en krachtig.
De recepten die we hebben bedacht zijn zonder vlees of vis, maar die kunnen natuurlijk wel naar smaak worden toegevoegd.

Experimenteer en combineer. Een leuk voorbeeld is oesterblad, je zult versteld staan van de overeenkomst met een ‘echte’ oester. IJskruid geeft een frisse en knisperende ervaring. Strandbiet of zeevenkel daarentegen, zijn veel steviger van smaak. Kortom: experimenteer met telen en koken van zilte groenten.

Met toevoegingen van zeewier en bijvoorbeeld cranberry en duindoorn blijven we nog wat extra in de kustsfeer. En gelukkig zijn er steeds meer soorten zilte groenten te koop in groentewinkels, viswinkels, biologische winkels en zelfs in de supermarkt.

Met dit boek stimuleren we het zelf telen en bereiden van de groenten en het herkennen van de groenten in de natuur, zonder tot wildpluk aan te willen zetten (hoewel een enkel blaadje proeven best mag).” –

Annette van Ruitenburg in Zilt

Zelf aan de slag?
Tips:

  1. Wil je meer weten of leren over het kweken van groenten en het zilte landschap? Volg de gratis e-learning Zilt: ivn.nl/zilt/inschrijven-e-learning en teel zelf 4 zilte soorten in je tuin of op je balkon met het kweekpakket. Heerlijk smullen van je eigen zilte groenten. Het kweekpakket is hier te bestellen.

  2. Het boek Zilt leert je vervolgens hoe je met zilte teelt de heerlijkste groente kunt telen en niet onbelangrijk hoe je deze in verrassende en smaakvolle gerechten kunt verwerken. Want niet alleen is de toename van zilte producten in ons eetpatroon een oplossing voor de landbouw, de groenten zijn rijk aan mineralen, vitaminen en vaak ook voedingsvezels.
    Het boek is hier te bestellen

Zelf proeven?
Recept voor een tomatentaart uit Zilt