Kookboek en familieverhaal in één

Reis mee naar de straten van het West-Chinese Xi’an en de keukens van Chinatown in New York in Uit de keuken van Xi’an Famous Foods.

Wil je je onderdompelen in de unieke smaken van de klassieke én moderne West-Chinese keuken en ben je benieuwd naar het familieverhaal van Jason Wang en zijn grote inspiratiebron: vader David Shin, de hardwerkende immigrant in Flushing, New York? Lees dan verder en kom gelijk meer te weten over zijn bijzondere kookboek Uit de keuken van Xi’an Famous Foods. ⁠

In de winter van 2005 opende een hardwerkende immigrant genaamd David Shi (ook bekend als mijn vader) een winkel in Flushing, New York, om boba of bubbletea te verkopen – taaie tapiocaparels in een mengsel van suiker en poederthee, op smaak gebracht met siroop die smaakt naar nepmango. Maar in New York schoten, ook toen al, bubbleteawinkels als paddenstoelen uit de grond en was de concurrentie hevig. Dus mijn vader besloot ’t anders te gaan doen. Vanuit een piepkleine keuken begon hij het eten te verkopen uit onze geboorteplaats: Xi’an, China.

Jason Wang

Het nieuws over de man die vanuit een kleine afhaalkeuken betaalbaar streetfood verkocht, verspreidde zich al snel. Denk aan liang pi; een gerecht met koude noedels in een saus die in elke mogelijke smaakcategorie valt, versgemaakte biang-biang noedels met een hitte die zo intens is dat je direct gaat zweten, en gekarameliseerd varkensvlees op flatbread. Algauw stonden mensen in de rij voor de noedels en om de overgebleven saus direct uit het kommetje op te slurpen. Niet lang daarna stonden ook culi-grootheden als Anthony Bourdain en Andrew Zimmern voor de deur, en de foodbloggers van Chowhound en Serious Eats.

JASON WANG is de chef en eigenaar van Xi’an Famous Foods in New York; wat begon met een afhaallocatie in Flushing in 2005 en inmiddels is uitgegroeid tot 14 locaties in Manhattan, Brooklyn en Queens. Uit de keuken van Xi’an Famous Foods is zijn eerste kookboek wat door Eater en The New York Times als beste kookboek van het najaar van 2020 werd bestempeld.