Culinair

Kind & Jeugd

Appeltaart met dubbele dosis gember

Ik speel nu een beetje vals, want dit is geen gerecht op één bakplaat, maar een cake die je op een bakplaat bakt. Het is al een paar jaar mijn lievelingscake, dus moest ik hem in dit boek opnemen. Hij is heel makkelijk te maken en bevat een dubbele dosis gember. Mijn inspiratiebron voor deze met appels bedekte cake is de briljante kok en schrijver Anja Dunk. Als je net als ik van gember houdt, kun je nog wat extra bolletjes stemgember toevoegen.

Ingrediënten

voor 1 cake, circa 8 personen

200 g bloem

1 theel. bakpoeder

1,5 theel. zuiveringszout

2 theel. gemberpoeder

200 g ongezouten boter of 150 g kokosolie, plus extra om in te vetten

150 g donkerbruine basterdsuiker

5 bolletjes stemgember (75 g), fijngehakt, plus 2 eetl. siroop uit de pot om te bestrijken en besprenkelen

3 middelgrote biologische eieren of 180 ml Spa rood

5-6 kleine handappels

1 eetl. ruwe rietsuiker, om te bestrooien


Bereiding

Vet een diepe springvorm van 23 cm in. Verhit de oven tot 180 °C. Doe alle droge ingrediënten, behalve de bruine suiker en 1 theelepel van het gemberpoeder, in een kom. Klop het geheel door elkaar.


Voor de niet-veganistische cake

Smelt de boter in een pan en klop de bruine suiker en de gehakte stemgember erdoor. Laat het mengsel iets afkoelen en klop één voor één de eieren erdoor tot het mengsel dik is. Spatel de droge ingrediënten erdoor en giet het beslag in de bakvorm.


Voor de veganistische cake

Smelt de kokosolie in een pan en klop de bruine suiker en de gehakte stemgember erdoor. Voeg het kokosoliemengsel toe aan het meelmengsel en klop alles door elkaar. Voeg nu al kloppend de Spa rood toe en klop het beslag glad en licht. Giet het in de bakvorm.


Schil de appels, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Maak dunne inkepingen tot ongeveer twee derde van elke appelhelft, maar snijd de plakken niet los. Het resultaat lijkt op een soort egel. Leg de appelhelften met de snijkant omhoog op het beslag, bestrijk ze met wat gembersiroop en strooi de rietsuiker en de resterende theelepel gemberpoeder erover. Bak de cake 45-50 minuten midden in de oven tot hij goudbruin en gaar is. Steek een prikker in het dikste deel van de cake: als hij er niet schoon uitkomt, bak je de cake nog 5 minuten.


Haal de cake uit de oven en verdeel de resterende 2 eetlepels siroop erover. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de bakvorm, haal hem uit de bakvorm en serveer hem. Hij is het lekkerst op de dag dat je hem maakt, maar is luchtdicht verpakt 3 dagen houdbaar.

Foto: Issy Croker

Eén Pan, Plaat, Planeet
ANNA JONES
Eén Pan, Plaat, Planeet €29,99