Pimentónburgers met een snelle paprikasalsa
Deze vegaburger (of veganistische burger) steekt met kop en schouders boven alle andere uit. Ik wil geen vegaburger die net zo smaakt als vlees. Ik laat niet graag dingen op andere dingen lijken. Mijn eten moet smaken naar wat erin zit. Deze burger bestaat uit dikke witte bonen, walnoten, zongedroogde tomaten en een stevig accent van gerookte-paprikapoeder, bedekt met een snelle paprikasalsa. Ik serveer de toppings graag in kleine kommetjes met een mandje geroosterde broodjes en een bord smakelijke burgers, zodat iedereen ze zelf kan samenstellen.
Ingrediënten
voor 4 personen
120 g walnoten
olijfolie
1 kleine rode ui, fijngehakt
1 rode chilipeper, fijngehakt
1 theel. komijnpoeder
1 eetl. zoet gerookte-paprikapoeder (pimentón)
400 g witte bonen uit blik, afgespoeld, uitgelekt en drooggedept
75 g zongedroogde tomaten, uitgelekt en grof gehakt (houd de olie achter)
4 gedroogde abrikozen, grof gehakt
75 g gekookte rijst (of een ander gekookt graan)
30 g verse broodkruimels (of fijne havermout)
VOOR DE SALSA
2 geroosterde rode paprika’s
200 g datterini (kleine langwerpige tomaatjes, in blik te koop van het
merk Mutti) of cherrytomaatjes
50 g groene olijven, ontpit
een scheutje sherryazijn
2 eetl. olijfolie
VOOR ERBIJ
4 hamburgerbroodjes, gegrild
mayonaise of plantaardige mayonaise
nog wat zoet gerooktepaprikapoeder
manchego of plantaardige kaas, in dunne plakken
1 handje waterkers
Bereiding
Doe de walnoten in een hete, droge koekenpan en bak ze op halfhoog
vuur in 5-7 minuten goudbruin. Roer regelmatig. Laat ze afkoelen in
een kom. Zet de pan weer op het vuur. Voeg wat olie, de ui en de
chilipeper toe. Bak dit mengsel in 10 minuten zacht en zoet. Haal de
pan van het vuur en zet het mengsel apart.
Maal de afgekoelde walnoten met het komijnpoeder en paprikapoeder.
Voeg een halve theelepel zout en een halve theelepel peper toe en
maal het mengsel tot het kruimelig is. Prak de bonen met een vork in
een kom. Voeg de zongedroogde tomaten, abrikozen, rijst, ui, het
chilimengsel, het walnotenmengsel en de broodkruimels toe. Roer het
geheel tot een kneedbaar deeg. Voeg wat olie van de tomaten toe als
het mengsel te droog is.
Bedek een bakplaat met bakpapier. Verdeel het mengsel in kwarten en
vorm hier vier hamburgers van. Leg deze op de bakplaat. Bestrijk ze elk
met wat olie. Zet ze voor het bakken 15 minuten in de koelkast. Je kunt
ze nu ook invriezen. Ze zijn 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Verhit een koekenpan. Doe wat olie in de hete pan en bak de hamburgers
3-4 minuten aan elke kant. Verplaats ze pas als er een korst ontstaat.
De hamburgers zijn kwetsbaar, dus wees voorzichtig. Je kunt ook
een oven voorverhitten tot 220 °C en de hamburgers daarin 10 minuten
bakken.
Maak intussen de salsa. Hak de paprika’s, tomaten en olijven samen op
een snijplank en doe ze met een flinke snuf zout, de azijn en olie in
een kom. Voeg zo nodig meer zout, azijn en olie toe.
Snijd de broodjes doormidden en bestrijk beide helften met wat mayo-
naise. Bestrooi ze met paprikapoeder en verdeel de salsa over de onderste
helften van de broodjes. Leg de vegaburgers erop, gevolgd door
wat plakken manchego, een bergje waterkers en de bovenste helft van
het broodje.

Eén Pan, Plaat, Planeet €29,99