Culinair

Kind & Jeugd

Pimentónburgers met een snelle paprikasalsa

Deze vegaburger (of veganistische burger) steekt met kop en schouders boven alle andere uit. Ik wil geen vegaburger die net zo smaakt als vlees. Ik laat niet graag dingen op andere dingen lijken. Mijn eten moet smaken naar wat erin zit. Deze burger bestaat uit dikke witte bonen, walnoten, zongedroogde tomaten en een stevig accent van gerookte-paprikapoeder, bedekt met een snelle paprikasalsa. Ik serveer de toppings graag in kleine kommetjes met een mandje geroosterde broodjes en een bord smakelijke burgers, zodat iedereen ze zelf kan samenstellen.

Ingrediënten

voor 4 personen

120 g walnoten

olijfolie

1 kleine rode ui, fijngehakt

1 rode chilipeper, fijngehakt

1 theel. komijnpoeder

1 eetl. zoet gerookte-paprikapoeder (pimentón)

400 g witte bonen uit blik, afgespoeld, uitgelekt en drooggedept

75 g zongedroogde tomaten, uitgelekt en grof gehakt (houd de olie achter)

4 gedroogde abrikozen, grof gehakt

75 g gekookte rijst (of een ander gekookt graan)

30 g verse broodkruimels (of fijne havermout)


VOOR DE SALSA

2 geroosterde rode paprika’s

200 g datterini (kleine langwerpige tomaatjes, in blik te koop van het

merk Mutti) of cherrytomaatjes

50 g groene olijven, ontpit

een scheutje sherryazijn

2 eetl. olijfolie


VOOR ERBIJ

4 hamburgerbroodjes, gegrild

mayonaise of plantaardige mayonaise

nog wat zoet gerooktepaprikapoeder

manchego of plantaardige kaas, in dunne plakken

1 handje waterkers


Bereiding

Doe de walnoten in een hete, droge koekenpan en bak ze op halfhoog

vuur in 5-7 minuten goudbruin. Roer regelmatig. Laat ze afkoelen in

een kom. Zet de pan weer op het vuur. Voeg wat olie, de ui en de

chilipeper toe. Bak dit mengsel in 10 minuten zacht en zoet. Haal de

pan van het vuur en zet het mengsel apart.


Maal de afgekoelde walnoten met het komijnpoeder en paprikapoeder.

Voeg een halve theelepel zout en een halve theelepel peper toe en

maal het mengsel tot het kruimelig is. Prak de bonen met een vork in

een kom. Voeg de zongedroogde tomaten, abrikozen, rijst, ui, het

chilimengsel, het walnotenmengsel en de broodkruimels toe. Roer het

geheel tot een kneedbaar deeg. Voeg wat olie van de tomaten toe als

het mengsel te droog is.


Bedek een bakplaat met bakpapier. Verdeel het mengsel in kwarten en

vorm hier vier hamburgers van. Leg deze op de bakplaat. Bestrijk ze elk

met wat olie. Zet ze voor het bakken 15 minuten in de koelkast. Je kunt

ze nu ook invriezen. Ze zijn 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Verhit een koekenpan. Doe wat olie in de hete pan en bak de hamburgers

3-4 minuten aan elke kant. Verplaats ze pas als er een korst ontstaat.

De hamburgers zijn kwetsbaar, dus wees voorzichtig. Je kunt ook

een oven voorverhitten tot 220 °C en de hamburgers daarin 10 minuten

bakken.


Maak intussen de salsa. Hak de paprika’s, tomaten en olijven samen op

een snijplank en doe ze met een flinke snuf zout, de azijn en olie in

een kom. Voeg zo nodig meer zout, azijn en olie toe.

Snijd de broodjes doormidden en bestrijk beide helften met wat mayo-

naise. Bestrooi ze met paprikapoeder en verdeel de salsa over de onderste

helften van de broodjes. Leg de vegaburgers erop, gevolgd door

wat plakken manchego, een bergje waterkers en de bovenste helft van

het broodje.

Pimentónburgers
Foto: Issy Croker

Eén Pan, Plaat, Planeet
ANNA JONES
Eén Pan, Plaat, Planeet €29,99