Culinair

Kind & Jeugd

Zoete tahinibroodjes (Kubez al tahine) – uit kookboek Falastin

Ingrediënten

Voor 10 broodjes

Deeg

1 theel. instantgist
1 theel. fijne kristalsuiker
110 ml volle melk, lauwwarm
300 g bloem, plus extra om te
bestuiven
75 g boter, gesmolten
1 ei, losgeklopt
olijfolie, om in te vetten
zout

Vulling
100 g fijne kristalsuiker
1 theel. kaneelpoeder
120 g tahini


Garnering
1 eidooier, losgeklopt
1 eetl. wit sesamzaad

Bereiding

Maak eerst het deeg. Doe de gist, suiker en melk in een kleine kom en roer alles
door elkaar. Zet het gistmengsel 5 minuten opzij tot het schuimt.

Doe intussen de bloem met 1/2 theelepel zout in de kom van een standmixer met
de deeghaak. Mix alles op lage snelheid en voeg geleidelijk het gistmengsel
toe. Doe de gesmolten boter erbij en blijf nog circa 1 minuut kloppen.

Voeg het ei toe, verhoog de snelheid tot halfhoog en mix 5 minuten tot het deeg
goed is gekneed. Schraap het met uw handen tot een bal: hij zal kleverig en
elastisch zijn. Leg hem in een licht met olie ingevette mengkom en draai hem
een paar keer rond zodat de deegbal goed is ingevet. Dek de kom af met een
schone theedoek en laat het deeg 1 uur op een warme plek rusten of tot het
volume vrijwel is verdubbeld.

Doe de suiker en kaneel voor de vulling in een schaaltje en meng het goed, zet
het opzij.

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een grote
rechthoek van circa 35 x 50 cm. Sprenkel de tahini over het deeg en spreid het
met de bolle kant van een lepel of met een spatel gelijkmatig uit. Laat aan beide
korte kanten een rand van 1 cm onbedekt. Strooi het suikermengsel gelijkmatig
uit over de tahini en laat het deeg 10 minuten rusten tot de suiker vochtig lijkt.

Rol het deeg vanaf een lange kant op tot een lange, dunne worst. Snijd aan
beide kanten een plakje van 1 cm af en verdeel de rol dan in 10 stukken van
gelijke grootte: ze moeten elk circa 4. cm lang zijn. Zet elk stuk rechtop zodat
de snijkant boven ligt en druk ze daarna met de handpalm uit tot er een cirkel
van 8 cm doorsnee ontstaat. Dek ze af met een vochtige theedoek en laat ze 15
minuten rusten.

Verhit de oven tot 160°C.

Leg elk broodje op een grote met bakpapier beklede bakplaat met steeds 2-3 cm
tussenruimte. Bestrijk alle broodjes – alleen de bovenkant en de zijkant, maar
niet de bodem, met eidooier, bestrooi ze met sesamzaad en bak ze op de
middelste richel van de oven in 18 minuten gaar en goudbruin. Haal ze uit de
oven, laat ze 20 minuten staan – u zult ze liever niet gloeiend heet eten –
en dien ze op.