Culinair

Kind & Jeugd

Tom Kha Kai / Aziatische groente / kippendijen / rode peper

VROEGER GING IK VAAK NAAR THAILAND OP VAKANTIE EN DAAR AT IK UITERAARD REGELMATIG TOM KHA KAI. EN VAAK DACHT IK: DIT KAN IK BETER. VOOR DE LUNCH WAS ER VRAAG NAAR EEN SOEPJE. TOEN HEB IK MIJN KANS GEGREPEN EN MIJN EIGEN VERSIE GEMAAKT, ZONDER DE TRADITIONELE GARNITUREN. EEN SOEP DIE ZO INTENS VAN SMAAK IS, DAT WIJ DE BASIS OOK WEL GEBRUIKEN ALS SAUS VOOR BIJ ANDERE GERECHTEN. EN OOK DE GEBRUIKTE BIO-KIP IN DEZE SOEP IS VELE MALEN MALSER DAN IN EEN TRADITIONELE KOM TOM KHA KAI UIT THAILAND.

Ingrediënten

voor 4 personen

BOUILLON
½ bos koriander

1½ liter kippenfond
1 volle eetl. Tom kha kai-pasta
50 gr verse gemberwortel, geschild en gekneusd
3 rode chilipepers, gekneusd
2 stengels citroengras, gekneusd
500 ml kokosroom
2 eetl. sojasaus
4 eetl. chilisaus
250 ml vissaus (nam pla)
½ dl limoensap
100 ml gembersiroop


KROKANTE KIP
30 g verse gemberwortel, geschild
½ rode chilipeper
1 stengel citroengras
250 g kippendijen
zout

VOOR HET GARNITUUR
enkele paksoibladeren
2 lente-uien
Hollandse champignons

½ rode chilipeper
4 takjes koriander, fijngesneden
100 g taugé

Bereiding

Snijd de steeltjes van de koriander af. Bewaar de blaadjes en laat de steeltjes in de bouillon meetrekken. Giet de kippenfond in een grote pan en roer de Tom kha kai pasta erdoor tot hij is opgelost. Voeg alle overige ingrediënten voor de bouillon toe, breng aan de kook en laat de bouillon op laag vuur trekken tot alle smaken zich hebben gemengd. Giet de bouillon door een zeef in een schone pan en gooi
de inhoud van de zeef weg.

Snijd voor de kip de gember, de chilipeper en de citroengrasstengel in grove stukken. Verhit een koekenpan tot hij goed heet is, leg de kippendijen erin en bak ze rondom aan. Voeg de gember, chilipeper en citroengras toe en laat alles op halfhoog vuur bakken tot de kip krokant en gaar is. Snijd de kip in kleine reepjes en zet opzij. Gooi
de overige smaakgevers weg, die worden niet meer gebruikt.

Snijd de paksoi , lente-ui, champignons en chilipeper in reepjes. Serveer de soep in diepe borden en zet er een flinke pluk garnituur in, bestrooi de soep tot slot met de koriander.