Culinair

Kind & Jeugd

Jigal over Yotam

Jigal Krant is culinair journalist, radiomaker én kookboekenauteur. Zijn kookboek TLV, met recepten én mooie verhalen over de keuken in Tel Aviv, werd in 2018 Kookboek van het jaar. Hij is specialist op het gebied van de Midden-Oostenkeuken. Wij vroegen hem naar zijn relatie met Yotam Ottolenghi en diens werk.

Jigal:

“Jarenlang keerde ik na ieder bezoek aan Tel Aviv terug met een koffer vol exotische smaakmakers die thuis niet te krijgen waren. Tegenwoordig staan de potten za’atar, soemak, tahin, rozenwater en granaatappelmelasse hoog opgestapeld in het schap van de supermarkt. Ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat we dit volledig op het conto van Ottolenghi kunnen schrijven. Yotam heeft hoogstpersoonlijk de keuken van het Midden-Oosten salonfähig gemaakt. We kunnen het ons nauwelijks meer voorstellen, maar op een goed ingevoerde enkeling na, had een jaar of acht geleden niemand ooit van shakshuka gehoord.

Israel, Tel Aviv, mei en december 2017; Serie foto’s uit Tel Aviv, en gerechten van Jigal Krant, voor zijn kook/reisboek TLV, Fotografie Vincent van den Hoogen

Pionierswerk

Hummus was een onduidelijk smeerseltje uit de koeling van de natuurwinkel. Inmiddels denkt iedere derderangs foodblogger te weten hoe je homemade hummus bereidt en voert Knorr een instant shakshuka in zijn assortiment (o horror!).

Ottolenghi heeft zonder meer de weg voor mij geëffend. Zonder zijn pionierswerk was mijn kookboek TLV nooit zo aangeslagen bij een breed publiek in Nederland en België. Zelf kook ik eerlijk gezegd zelden uit kookboeken, maar de boeken van Ottolenghi haal ik regelmatig van de boekenplank ter inspiratie of simpelweg om bij weg te dromen.”

Geef een reactie