Logo Fontaine uitgevers

Culinair

Kind & Jeugd

OH MY FOODNESS!

RECEPTEN: Probeer alvast deze heerlijke recepten uit Oh my Foodness!

Oh My Foodness! – Een nieuw comfortfood kookboek van foodie en guilty pleasures-koningin Sabine Koning.
Een kookboek vol échte lekkernijen, met recepten waarin geen concessies worden gedaan.

Oreo & chocoladefudge boterkoekrepen

Recept: Oreo & chocoladefudge boterkoekrepen

Het populairste recept in mijn allereerste Guilty Pleasures Kookboek moet denk ik wel de chocoladefudgetaart zijn. Dat is een zachte, méga machtige chocoladetaart die iedereen kan maken en die in no-time op tafel staat. Ik móést van mezelf iets doen met dat recept en kwam uiteindelijk uit op deze enorme guilty pleasure. De zachte fudgelaag combineerde ik met Oreo’s en boterkoek. Machtiger kan bijna niet, maar oh jongens, dit is zo lekker.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Bereidingstijd: 2 uur 40 min
Voor 16 blokjes

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 1 rol Oreo’s (154 g)
  • 50 g roomboter

Voor de boterkoek:

  • 250 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 200 g kristalsuiker
  • 250 g bloem snuf zout

Voor de chocoladefudge:

  • 30 g roomboter
  • 225 g pure chocolade
  • 1 blik gecondenseerde melk (400 g)
  • snufje zout


Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een vierkante bakvorm van 20x20cm goed in. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier.

Maak de bodem. Smelt de boter en maal de Oreo’s fijn in een foodprocessor. Voeg de koekkruimels toe aan de gesmolten boter en roer goed door. Stort de bodemmix in de botervorm. Verdeel de mix gelijkmatig over de bodem van de boterkoekvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel.

Meng voor de boterkoek de boter goed met de suiker. Gebruik hier bij voorkeur een elektrische mixer voor. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en mix rustig door tot een stevig deeg. Verdeel het boterkoekdeeg over de Oreobodem; zorg voor een evenredige laag.

Bak de boterkoek in het midden van de oven in 20 minuten gaar. Laat de koek helemaal afkoelen.

Maak ondertussen de chocoladefudge door de boter en de chocolade samen in een steelpannetje te smelten. Voeg de gecondenseerde melk en een snuf zout toe en roer het geheel goed door tot een egale massa.

Stort de chocoladefudge op de boterkoek in de bakvorm. Zet de bakvorm minimaal 2 uur in de koelkast zodat de fudge kan opstijven. Snijd daarna de boterkoek in blokjes.



Mac ’n Cheese bitterballen met bacon

Recept: Mac ’n Cheese bitterballen met bacon

Hoe meer kaas in een gerecht, hoe lekkerder ik het vaak vind. En hoe sneller ik het bovenste knoopje van mijn broek moet losmaken trouwens, maar dat terzijde. Mac ’n Cheese is dan ook een van mijn favoriete pastagerechten en als het je dan lukt om daar een super knapperig korstje bij te maken, ben je wat mij betreft een winnaar. Dé manier om je leftover Mac ’n Cheese op te maken is door er bitterballen van te maken. Al kun je ook prima, net als ik, speciaal voor deze bitterballen een portie pasta koken.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Bereidingstijd: 30 min (excl. afkoelen)
Voor 30 stuks

Ingrediënten

  • 250 g macaroni
  • 150 g ontbijtspek, in dunne reepjes
  • 25 g bloem
  • 25 g boter
  • 250 ml volle melk
  • 125 g geraspte oude kaas
  • 25 g geraspte Parmezaanse kaas
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout
  • 100 g bloem
  • 5 eieren, losgeklopt,
  • 300 g paneermeel

Breng een flinke pan met water aan de kook en kook hierin de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet de macaroni af en laat deze goed uitlekken.

Doe de reepjes ontbijtspek in een steelpannetje en bak het spek krokant. Voeg dan het klontje boter toe en laat deze smelten. Bak ook de bloem een aantal minuten mee, maar laat de roux niet verkleuren.

Schenk de melk in de pan en breng de bechamel aan de kook. Kook de saus zachtjes door tot deze goed dik is geworden, denk aan een ietwat vloeibare pudding. Voeg beide soorten kaas aan de bechamel toe en smelt deze al roerend in de saus. Breng de kaassaus op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat.

Schep de gaargekookte macaroni bij het ontbijtspek en de kaassaus in de pan en schep alles goed om. Schep de Mac ’n Cheese vervolgens in een platte schaal en laat de pasta 3 tot 4 uur volledig afkoelen in de koelkast.

Vorm zodra de Mac ’n Cheese stevig is geworden. balletjes van het mengsel en wentel deze door de bloem, vervolgens door de losgeklopte eieren en tot slot door de paneermeel. Wentel ze daarna nogmaals door het ei en de paneermeel.

Leg de Mac ’n Cheese bitterballen nog even een uurtje in de vriezer zodat ze weer wat steviger kunnen worden.

Verwarm de frituurpan naar 180 °C en frituur de Mac ’n Cheese bitterballen in 5 minuten goudbruin en krokant.



Baklava croissantring

Recept: Baklava croissantring

Eén van mijn echte guilty pleasures moet toch wel baklava zijn, ik kan me er helemaal misselijk aan eten. Als ik bij de Turkse supermarkt ben ren ik het schap met baklava bijna voorbij, want anders weet ik dat er veel te veel mee naar huis gaat. Deze baklava croissantring is een stuk makkelijker te maken dan de traditionele baklava met tientallen laagjes filodeeg, maar is wel net zo lekker. En zeg nou zelf, de ring ziet er ook nog eens knap uit toch?

Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Bereidingstijd: 45 min

Voor 1 ring – 6 personen

Ingrediënten

  • 50 ml water
  • 100 g kristalsuiker
  • 100 g honing
  • 1 blik croissantdeeg voor 6 croissants (normaal formaat)
  • 100 g walnoten
  • 100 g pistachenoten, + een beetje extra
  • 1 theel. kaneelpoeder
  • 50 g honing
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 eetl. volle melk

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.

Begin met het maken van de suikersiroop zodat deze iets kan afkoelen. Doe hiervoor het water in een pan en voeg hier de suiker aan toe. Breng het geheel aan de kook en laat flink bubbelen tot de suiker helemaal gesmolten is. Haal de pan van het vuur en roer de honing door de siroop. Zet de siroop opzij terwijl je de croissantring maakt.

Snijd de driehoekjes van het croissantdeeg los en leg deze in een cirkel op het bakpapier. Zorg ervoor dat de punten naar buiten wijzen en de brede delen van het deeg iets overlappen. Druk de overlappende stukken deeg goed aan.

Maal voor de vulling de walnoten met de pistachenoten, het kaneelpoeder en de honing tot een plakkerige mix.

Verdeel de notenmix in een ring over de plakjes croissantdeeg. Vouw de punten van het croissantdeeg over de notenpasta naar het midden van de cirkel en druk de plakjes deeg goed tegen elkaar. Roer het losgeklopte ei en de melk door elkaar en smeer de bovenkant van het croissantdeeg hiermee in.

Bak de croissantring in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

Omslag Oh My Foodness!

ONWEERSTAANBARE GUILTY PLEASURE-RECEPTEN ZONDER CONSESSIES

In navolging van haar eerste kookboek komt foodie en guilty pleasures-koningin Sabine Koning met een nieuw boek vol échte lekkernijen. In Oh My Foodness! vind je 50 recepten waarin geen concessies worden gedaan. Zelfgemaakt brood met drie soorten kaas, een brownie-trifle met chocolademousse en vanilleroom, de welbekende Big Mac omgetoverd tot een pizza… Niets is te gek.