Baby’s en huilen
Wat kan er aan de hand zijn als mijn baby huilt?



Wat kan er aan de hand zijn als mijn baby huilt?
Alle baby’s huilen. Maar hoe herken je de verschillende huilgeluiden van je baby en weet je wat er aan de hand is? In dit artikel lees je wat er aan de hand kan zijn als je baby huilt. Huilen is de enige manier waarop je baby je kan vertellen dat er iets aan de hand is. Hoe ouder je baby is, hoe beter je die verschillende huiltjes zult herkennen. Op een gegeven moment weet je: nu schreeuwt hij van de honger. Of: nu voelt hij zich alleen. Of: nu heeft hij zijn huiluurtje. Maar de eerste weken weet je dat natuurlijk nog niet.
Baby’s huilen vaak om een reden
Een huilende baby is vreselijk voor degene die zo’n hummel gezond en gelukkig wil zien. Het blijkt dat ouders zich regelmatig zorgen maken over hun baby. Vaak denken ze dat zij de enigen zijn die niet de hele dag blij rondlopen. De enigen die onzeker, angstig, wanhopig of boos zijn als de baby lastig en niet te troosten is. Baby’s huilen niet voor niets. Ze zijn dan van slag. Hun ontwikkeling verandert plotseling drastisch. Dit heeft echter ook voordelen. Het opent namelijk de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren. Dat is een goede reden voor een feestje. Want het lastig zijn is eigenlijk een teken dat er fantastische vooruitgang geboekt wordt. Baby’s hebben daar echter geen boodschap aan. Ze schrikken van zo’n verandering. Het zet hun vertrouwde wereld op zijn kop. Van de ene dag op de andere is alles anders. Het is alsof ze wakker worden op een andere planeet.
In Oei, ik groei staan de tien sprongen in de mentale ontwikkeling die iedere baby maakt in zijn eerste twintig maanden. Het boek vertelt hoe baby’s kijk op de wereld met iedere sprong verandert en hoe hij dit inzicht kan gebruiken om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, vaardigheden die hij nodig heeft in zijn verdere ontwikkeling. Na deze eerste tien sprongen sluit je baby een belangrijke, voorbereidende periode in zijn leven af: het zogenaamde sensomotorische stadium. In zekere zin is hij nu al een ‘af’ mensje.

Een aantal redenen op een rijtje:
- Hij heeft een vieze luier
- Er zit een boertje dwars
- Je baby voelt zich alleen of verveelt zich: even knuffelen of je kind een tijdje met je meedragen in een draagdoek kan helpen
- Je baby heeft het te warm of te koud
- Hij heeft honger en het is tijd voor de volgende voeding
- Je baby is onrustig door een drukke dag. Is er veel kraambezoek geweest en is je kind van hand tot hand gegaan? Daar kan je kind op reageren door te huilen
- Je baby heeft darmkrampjes.
- Je baby maakt een sprongetje in zijn mentale ontwikkeling
- Sommige baby’s huilen zichzelf in slaap. Meestal is het na vijf minuten stil

Troosten
Vroeger vond men het goed om baby’s flink te laten huilen. Dat zou goed zijn voor de longetjes. En: je zou een baby maar verwennen als je hem te snel zou troosten. Inmiddels weten we beter. Je kunt een kleine baby niet verwennen door hem te troosten als hij huilt. Sterker nog: als je reageert op het huilen van je kind leert hij dat hij gehoord wordt en daardoor is de kans groot dat hij in de loop der tijd juist minder gaat huilen. Hij gaat op je vertrouwen. Troosten is dus goed. Op welke manier je je kindje het beste troost moet je ontdekken.
Wat bij de ene baby goed werkt, helpt bij een ander kindje niet. Praten tegen je kind is altijd goed. Zingen, knuffelen, wiegen en neuriën kan helpen. Samen een dansje maken waardoor hij wordt afgeleid is ook een optie. Sommige baby’s vinden het prettig om in een hangmatje (dat je in de box bevestigt) heen en weer te schommelen. Ook je kind dicht tegen je aan dragen in een draagdoek biedt troost. Je kind hoort het kloppen van je hart (een bekend geluid) en hij ruikt jouw geur. Vaak wordt je baby daardoor rustig en hoeft hij niet meer te huilen.

Huiluurtje
Tussen 3 en 12 weken krijgen veel baby’s en hun ouders te maken met een dagelijks huiluurtje. De grootste kans lopen ze rond 6 weken. Meestal kunnen ouders al voorspellen of hun baby een huiluurtje zal krijgen. Want vóór zo’n ‘uurtje’ een dagelijks feit is, is 85% van de baby’s al ongedurig. Dat ongedurig zijn is dus al het visitekaartje dat de uk afgeeft als alles nog rustig lijkt.
Meestal is het huilen na één of twee uurtjes wel over. Toch kan het ook wel eens vier tot zes uur duren. Gelukkig is er ook goed nieuws te melden. Als de huiluurtjesperiode eenmaal verleden tijd is, slaapt de baby meestal langer en beter.
Babyontwikkeling
Hopelijk heeft dit artikel je handvaten en een antwoord gevonden op de vraag: ‘Wat kan er aan de hand zijn als mijn baby huilt?‘. Het is een beginpunt, maar het écht begrijpen geeft je zoveel meer rust. In het boek Oei, ik groei! kom je alles te weten op het gebied van babyontwikkeling. Elke baby maakt tien mentale sprongen. Tijdens deze sprongen huilt een baby meer, is hangerig, humeurig, slaapt slechter (of bijna niet) en eet minder. Maar als het sprongetje genomen is, kan hij in een keer een heleboel dingen meer en is hij weer zijn vrolijke zelf. Oei, ik groei! is een onmisbaar boek voor iedereen die voor een baby zorgt.

Oei, ik groei
In deze volledig editie van Oei, ik groei! vind je:
- Alle inzichten in de sprongen;
- Gepersonaliseerd sprongenschema;
- Houd bij wat bij jouw baby van toepassing is en ontdek zo patronen in zijn karakter;
- Ontdekkingslijsten: een perfect overzicht van je baby’s belangrijkste mijlpalen per sprong;
- Een heel extra hoofdstuk over slaap;
- Manieren om de wereld door de ogen van je baby waar te nemen;
- De tien dingen die je écht moet weten over sprongen.