Culinair

Kind & Jeugd

Tomatensalade en yoghurt met limoen en kardemom

Dit recept bevat enkele handige ideeën om mee verder te gaan. Allereerst de tijdloze combinatie van tomaten en fijngesneden sjalot, die de basis vormt voor een oneindig aantal zomerse salades. De eenvoudigste ervan bevat alleen een sprenkeling olie en een scheut azijn. Dan is er een dressing van yoghurt, zachte geitenkaas en knoflook die simpelweg door elkaar zijn geroerd; erg lekker in bijvoorbeeld een aardappel- of komkommersalade (voeg alleen citroensap en wat olijfolie toe). Tot slot lijken tomaten, limoen en kardemom misschien niet zo’n bekende combinatie, maar wij zijn er absoluut heel dol op, ofwel in een salade zoals deze of als ze samen worden gegaard, zoals in de zoete aardappel in een tomaten-limoensaus met kardemom (zie blz. 131). We bevelen u ten zeerste aan het eens te proberen. Geef er brood bij om de tomatensaus mee op te deppen.

Ingrediënten

Bereiding

4 personen (als bijgerecht)

70 g yoghurt Griekse stijl
50 g zachte geitenkaas
zonder korst
1/2 kleine teen knoflook,
geperst
1-2 limoenen: haal er met
een fijne rasp 1 theel.
schil af, en pers er 1.
eetl. sap uit
15 kardemompeulen,
peulen verwijderd en
zaadjes fijn gekneusd
(3/4 theel.)
1 grote groene chilipeper,
fijngehakt (zaadlijsten
verwijderd voor een
minder pittig resultaat)
500 g rijpe, zoete
cherrytomaatjes,
gehalveerd (of elke
andere soort lekkere,
zoete tomaten die u kunt
vinden)
1 grote banaansjalot,
in dunne ringen (60 g)
60 ml olijfolie
10 g muntblaadjes,
grofgescheurd
zout

  1. Meng de yoghurt, geitenkaas, knoflook en een snuf zout in een grote mengkom glad. Voeg de helft van de limoenrasp, de helft van de gekneusde kardemom en de helft van de chilipeper toe en roer alles door elkaar.
  2. Meng in een andere schaal de tomaten met de sjalot, het limoensap, 2 eetlepels olie en . theelepel zout met de overgebleven limoenrasp, kardemom en chilipeper en voeg het yoghurtmengsel en de munt toe. Meng alles heel losjes door elkaar, maar maak het niet helemaal glad; het rood van de tomaten en het groen van de munt moeten hier en daar zichtbaar zijn. Stort de salade op een bord, besprenkel hem met de overgebleven 2 eetlepels olie en dien hem op.