Culinair

Kind & Jeugd

Tiramisu met twee soorten drank

Hoe cliché ook, de Sardiniërs zijn net zo gek op deze Italiaanse klassieker uit de jaren vijftig als ik, en ik zou ook niet weten waarom niet, want goed klaargemaakt is dit een van de lekkerste Italiaanse gerechten die er bestaan. Laat je dus niet afschrikken door matige tiramisuervaringen. Dit recept is beslist foolproof en ik heb het al heel wat Sardiniërs voorgezet, die het uitgeroepen hebben tot de beste versie die ze ooit geproefd hebben.

Letterlijk vertaald betekent tiramisu ‘trek me omhoog’; een opkikkertje dus. Het is dan ook niet alleen lekker als dessert: het is perfect als ontbijt na een zware nacht, omdat de drank en de koffie zowel tegen een kater helpen als de benodigde cafeïne leveren. Eigenlijk is er geen moment van de dag waarop dit gerecht niet welkom is.

Voor mij zit het geheim in de alcohol. Net als bij een goede trifle is het de drank die het gerecht uit de kinderlijke nostalgiesfeer haalt van herinneringen aan ‘een heerlijke cake met vla’ en er het volwassen, elegante dessert van maakt.

In plaats van individuele porties maak ik zelf liever tiramisu in een grote schaal, zodat iedereen er lekker grote lepels vol van kan opscheppen. Een traditionele tiramisu heeft slechts twee lagen biscuit, maar je kunt dit recept vrij eenvoudig uitbreiden of een lange, smalle schaal gebruiken om meer lagen te maken, zoals ik hier heb gedaan.

Ingrediënten

Bereiding

4 snoeperds of 6 asceten

3 eieren, gesplitst
100 g fijne kristalsuiker
500 g mascarpone
200 ml sterke zwarte (espresso)koffie
80 ml marsala
1½ eetl. cognac
20-24 lange vingers (savoiardi)
5 eetl. cacao, voor het bestuiven

Klop in een kom de eidooiers en suiker met een elektrische mixer
(of een standmixer) tot ze dik, bleek en schuimig zijn. Spatel de
mascarpone er handmatig door tot hij volledig opgenomen is.
Klop in een kleine kom de koffie, marsala en cognac door
elkaar.

Klop de eiwitten tot zachte, romige pieken, dus niet zo
stijf dat ze droog worden. Spatel ze heel voorzichtig door het
mascarponemengsel, zodat er zo min mogelijk lucht verloren
gaat.

Doop de helft van de lange vingers in het koffiemengsel:
kort, maar wel zodanig dat ze volledig kopje-onder gaan. Ze
mogen niet krokant meer zijn en evenmin doorweekt, maar iets
daartussenin. Ik doop, wacht een seconde, keer ze en wacht weer
een seconde en haal ze er dan uit. (Het loont om dit precies te
doen, want niemand wil een drijfnatte tiramisu.)

Schik de lange vingers op de bodem van een serveerschaal.

Schep de helft van het mascarponemengsel over deze
koekjeslaag en strijk het gelijkmatig uit. Maak weer een
vochtige koekjeslaag en eindig met een tweede mascarponelaag
erbovenop. Bestrooi met de cacao en laat de tiramisu ten minste
2 uur opstijven in de koelkast.

Als je wilt kun je vlak voor het
serveren nog wat cacao toevoegen, maar ik vind het zelf lekkerder
als de cacao een beetje in de room gesmolten is.