Culinair

Kind & Jeugd

Latkes met gerookte makreel en bieslookcrème

Latkes komen oorspronkelijk uit de Joodse keuken. Het zijn krokant gebakken aardappelkoekjes van geraspte aardappelen en ui, een soort rösti. De appel en de frisse bieslookcrème in dit gerecht vormen een fijn tegenwicht voor de aardappelkoekjes en vette gerookte makreel.

Ingrediënten

Bereiding

2 personen

45 minuten

250 g vastkokende of iets kruimige
aardappels, geraspt
1 middelgrote ui, in dunne ringen
gesneden
2 eieren
2 tl patentbloem (of matze-bloem)
100 g gerookte makreelfilet, in
grove stukken
1 el mayonaise
1 el crème fraîche
1 tl dijonmosterd
rasp en sap van ½ citroen
4 takjes peterselie, blaadjes
fijngehakt
1 tl kappertjes
½ granny smith-appel, klokhuis
verwijderd en in dunne reepjes
gesneden
olie, om in te bakken
zout en peper

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  2. Leg de aardappels en uien in een stuk kaasdoek (of een schone theedoek)
    en knoop het dicht. Leg de doek in een bolzeef en laat de
    aardappels en uien gedurende 20 minuten uitlekken. Knijp het overtollige
    vocht eruit.
  3. Breng een steelpan met ruim water aan de kook. Kook een ei in
    8 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze
    en druk ze met de onderkant van een lepel door een bolzeef tot een
    kruimel. Zet apart.
  4. Klop in een kommetje het andere ei los. Voeg toe aan het ui-aardappelmengsel, samen met de bloem. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Vorm er ronde ‘koekjes’ met een doorsnee van van 5 centimeter van.
  6. Verhit een koekenpan met 2 eetlepels olie op halfhoog vuur. Bak de
    latkes in 2 minuten goudbruin. Draai de latkes halverwege voorzichtig
    om met een spatel, zodat ze niet breken.
  7. Leg de latkes op een ovenrooster en bak ze nog 10 minuten in de oven.
  8. Prak met een vork de makreelfilet fijn en meng er de mayonaise, crème
    fraîche, mosterd en citroenrasp en -sap door. Voeg de peterselie en
    kappertjes toe en schep om. Breng op smaak met versgemalen zwarte
    peper.
  9. Verdeel het makreel-appelmengsel over de latkes. Top af met nog wat
    kappertje, appel en het eikruimel. Maal er wat zwarte peper over of
    serveer dit er apart bij.