Culinair

Kind & Jeugd

Hele selderijknol geroosterd

We hebben deze eenvoudige methode om een hele selderijknol met niet meer dan olie en zout langzaam te roosteren al enige tijd geleden uitgeprobeerd en hem toen simpelweg met een kneep citroensap of een eetlepel crème fraîche geserveerd. Dat kunt u uiteindelijk ook met deze selderijknol doen. Hier echter wordt dit proces – waarbij het zetmeel wordt omgezet in suikers (zie meer op blz. 29) die in de vorm van een heerlijke karamel naar buiten sijpelen – gebruikt voor drie totaal verschillende bereidingen van knolselderij. Als het roosteren van de selderijknol niet heel veel van de eerdergenoemde karamel oplevert, kunt u de knol na het snijden simpelweg met olie en een beetje ahornsiroop of honing bestrijken. U kunt de selderijknol het beste garen op de dag dat u hem eet, maar u kunt hem eventueel ook de dag van tevoren roosteren. U moet het recept verdubbelen voor de knolselderijsteaks met Café de Paris-saus.

Ingrediënten

Bereiding

1 flinke selderijknol, fijne
worteltjes verwijderd
(schillen is niet nodig)
en schoongeborsteld
(900 g)
60 ml olijfolie
zeezoutvlokken

  1. Verhit de oven tot 170°C.
  2. Prik de selderijknol met een vork rondom circa 40 keer in en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Roer 1½ theelepel zeezoutvlokken door de olie en wrijf de selderijknol er royaal mee in. Rooster hem afhankelijk van de grootte minimaal 2¼ uur of maximaal 2¾ uur en bedruip ongeveer om de 20 minuten tot de knol donkerbruin en volledig gaar is en er selderijkaramel uit loopt.
  3. Laat de knol 15 minuten rusten en snijd hem dan in parten of steaks (afhankelijk van het gekozen recept), bestrijk elk snijvlak met de op de bakplaat achtergebleven olie en karamel (misschien moet u nog een scheutje olie toevoegen, als er niet voldoende is om de snijkanten te bestrijken).