Koken met Karin: vega zónder pakjes & zakjes

115 makkelijke vegetarische recepten voor elke dag


Voor iedereen die denkt “wat moet ik dan maken zonder vlees?’’

Kookboekauteur Karin Luiten biedt in Vega zonder pakjes & zakjes 115 overheerlijke recepten zonder vlees of vis, waarvan ruim de helft zelfs helemaal plantaardig. Zo lekker dat je vlees of vis niet mist.

De gerechten zijn met doodgewone, overal verkrijgbare verse ingrediënten, al is er ook aandacht voor minder alledaagse groente als regenboogsnijbiet, flageolets, radicchio of schorseneren. Het boek staat vol (gezins)favorieten als soepen, maaltijdsalades, pasta’s en ovenschotels met een twist. Probeer eens moussaka met puy-linzen, Thaise bonenburgers met limoenmayo, paprikapaella met rozemarijn. Of een rotolo met pompoen en salieboter of een sierlijke filodeegtaart met snijbiet. En, Karins recepten lukken altijd!

Lees meer over↓


Preview: Vega zónder pakjes & zakjes

Koop nu:


Recepten

PROBEER:

Traybake pompoenGroene roerbaknoedelsVietnamese filorolletjes

Traybake pompoen

met biet en kikkererwten

Bereiden: 20 minuten in de oven: 40-45 minuten voor 2-4 personen. Voorgerecht / hoofdgerecht

Nodig:
1 kleine hokkaido pompoen (of flespompoen)
1 klein blikje kikkererwten (uitgelekt 130-150 g)
3 rauwe, ongekookte rode bietjes
1 grote rode ui
1 sinaasappel
1 tak rozemarijn
3 cm gember
2 knoflooktenen
wat chilivlokken (molentje)
zout & peper uit de molen
olijfolie

Tahinsaus:
4 el tahin
½ citroen

Oven voorverwarmen op
200 °C.

Snij de pompoen in partjes of plakjes van 1 cm dik. Schillen mag, hoeft niet. Verwijder wel draden en pitten.

Pel de ui, maar laat het kontje zitten – dit houdt de boel bij elkaar – en snij in zes parten. Snij ook de sinaasappel in zes parten.

Doe alles op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met gehakte rozemarijn, geraspte gember, knoflook uit de knijper, zout, peper en chilivlokken. Giet er een lepel of 4-5 olijfolie over en hussel goed door elkaar.

Schil de bieten en snij in kwarten, of als ze groot zijn in zes parten. Hussel apart door wat olijfolie en verdeel over de bakplaat.

Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat uitlekken. Hussel ook die door een beetje olijfolie plus zout en peper en strooi erover.

Rooster 40-45 minuten in de oven tot hier en daar een lekker geblakerd randje.

Saus: Meng de tahinpasta met een ferme kneep citroensap
en een snufje zout. Voeg al kloppend met een garde zoveel scheutjes water toe tot het een soepele saus is.


‘Het is een verademing en ik roep het in hoofdletters: RECEPTEN VAN KARIN KLOPPEN ALTIJD.’

Ronald Giphart

Groene roerbaknoedels

met ketjap

Bereiden: 20 minuten voor 4 personen. Hoofdgerecht

Nodig:

250 g woknoedels
200 g bimi (aspergebroccoli)
1 stronk paksoi
250 g sugarsnaps
3 lente-ui

handje koriander
plantaardige olie


Woksaus:
4 knoflooktenen
2 stemgemberbolletjes
6 el ketjap manis
2 el gembersiroop (uit dat potje stemgember)
1 el sesamolie
1 el sambal
sap van ½ limoen

Woksaus: Haal zowel de knoflook als de gemberbolletjes door de knoflookpers. Meng met de rest van de ingrediënten in een kommetje.

– Noedels: Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af door een vergiet en spoel af met koud water.

– Groente: Snij de bimi doormidden en de paksoi in dikke repen, hou de witte stelen en groene bladeren apart. Snij de lente-ui in ringetjes, hak de koriander grof.

– Wokken: Verhit een flinke scheut olie in de wok. Doe de bimi, sugarsnaps en paksoistelen erin en roerbak beetgaar in ± 4 minuten.

Schep nu ook de paksoibladeren erdoor.

Voeg de uitgelekte noedels toe en de woksaus. Schep alles goed door elkaar en verwarm al omscheppend.


‘De vrouw die Nederland weer leerde koken.’

Telegraaf

Vietnamese filorolletjes

Bereiden: 20 minuten in de oven: 20 minuten voor 10 stuks. Voorgerecht / borrel

Nodig:

1 pak diepvries filodeeg (10 vellen, 225-250 g)
50 g glasnoedels (of rijstvermicelli/mihoen/mungbonen)
50 g ongezouten pinda’s
100 g wortel
100 g courgette
1 ui
2 cm gember
2 el sojasaus
1 handje koriander
1 tl sambal
1 volle el nigellazaad
plantaardige olie

Erbij:
slabladeren, takjes koriander en munt, evt. Thaise basilicum, zoete chilisaus.

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.

Laat het deeg rustig ontdooien in de verpakking.

– Vulling: Breek de glasnoedels boven een pan in kleinere stukjes en kook een paar minuten volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af in een zeef met koud water en laat uitlekken.

– Rooster de pinda’s goudbruin in een drupje olie in een grote koekenpan. Hou apart. Rasp de wortel en courgette grof. Snipper de ui. Rasp de gember fijn. Verhit wat olie in dezelfde koekenpan en roerbak alles samen zachtjes 4 minuten. Voeg de sambal toe en bak 1 minuut mee. Laat afkoelen in een kom.

Hak de koriander fijn en de pinda’s grof. Doe bij de afgekoelde groente. Meng de rijstvermicelli en sojasaus erdoor. Verdeel alvast in 10 gelijke porties. Dit kan allemaal al van tevoren.

– Samenstellen: Neem steeds een velletje filodeeg en leg er een reepje vulling op (denk: sigaar). Vouw eerst de randen over de korte uiteindes en rol dan strak op. Kwast het deeg intussen te pas en te onpas in met olie, dat bevordert de knapperigheid. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met nog wat olie en bestrooi met nigellazaad.

Bak in het midden van de oven in ± 20 minuten krokant en goudbruin, eventueel de laatste 5 minuten ondersteboven.


‘Altijd fijn: koken met Karin Luiten. Allereerst omdat haar recepten altijd consequent kloppen als een bus. En daarnaast omdat er altijd veel te lezen is.’

Margriet

Karin Luiten

KARIN LUITEN (alias Koken met Karin) is culinair journalist en auteur van 18 succesvolle kookboeken voor jong en oud waarvan intussen ruim 275.000 exemplaren werden verkocht. Bekend van haar onvermoeibaar montere strijd tegen pakjes & zakjes, haar vaste rubriek in dagblad Trouw en een van de eerste foodblogs van Nederland (www.kokenmetkarin.nl), waarmee ze een zeer trouwe schare fans verzamelde.

Reserveer Koken met Karin: vega zónder pakjes & zakjes nu: