Opgestijfde kwarktaart met Yoghurt en honing - Simpel - Ottolenghi

Recept: Zomerse kwarktaart

Wil snel en eenvoudig een feestelijke kwarktaart met een zomers tintje op tafel toveren? Maak deze opgestijfde kwarktaart met honing en yoghurt uit ‘Simpel’ van Yotam Ottolenghi. De honing-tijmlaag geeft het recept zomerse warmte, de yoghurt gemengd met citroenrasp het frisse briesje. Geen ovens, geen bain-marie, geen barsten: dit is de⁠ allersimpelste kwarktaart met ‘Ottolenghi-factor’ die er is! Je kunt hem maximaal 2 dagen van tevoren maken, en de honing-tijmlaag pas vlak voor het serveren aanbrengen.⁠

Recept: Opgestijfde kwarktaart met honing en yoghurt

Uit Simpel van Yotam Ottolenghi

Voor 8 personen

Ingrediënten

Voor acht personen

  • 500 g yoghurt Griekse stijl
  • 200 g haverkoekjes of digestives
  • 60 g boter, gesmolten
  • 1½ eetl. tijmblaadjes
  • 400 g volle verse roomkaas
  • 40 g poedersuiker, gezeefd
  • 1 citroen: rasp er 1 theel. citroenschil af
  • 150 g witte chocolade, in blokjes van 1-2 cm gebroken
  • 60 g honing

Bereidingswijze

1. Bekleed een springvorm van 23 cm doorsnee met bakpapier en zet hem opzij.

2. Bekleed een zeef met een schone theedoek en zet hem op een kom. Schep de yoghurt erin en haal de randen van de theedoek bij elkaar. Knijp de yoghurt in de doek uit zodat er zo veel mogelijk vocht uitloopt. U zou circa 340 g dikke yoghurt (of hangop) over moeten hebben. Zet hem tot gebruik opzij. Gooi het uitgelopen vocht weg.

3. Doe de biscuits in een schone plastic zak en plet ze fijn met een deegroller. Roer het kruim met de boter en 1 eetlepel tijm door elkaar en druk het mengsel op de bodem van de springvorm uit tot een gelijkmatige laag. Zet hem in de koelkast.

4. Klop de verse roomkaas, uitgelekte yoghurt, poedersuiker en citroenrasp tot een glad en gelijkmatig mengsel: doe dat in een standmixer of in een kom met een handmixer.

5. Laat de chocolade smelten. Doe hem in een kom en zet die op een pan met een bodempje zachtjes kokend water. Pas op dat het water de bodem van de kom niet raakt. Roer de chocolade 2-3 minuten regelmatig door en voorkom dat er water in komt, omdat de chocolade dan gaat schiften. Schep de gesmolten chocolade door het roomkaasmengsel en klop het glad.

6 Strijk het roomkaasmengsel gelijkmatig uit over de biscuitbodem en laat de kwarktaart minstens 2 uur in de koelkast opstijven.

7. Verwarm vlak voor u de taart gaat aansnijden de honing in een steelpan met de overgebleven ½ eetlepel tijmblaadjes tot hij zacht en vloeibaar is. Haal de pan van het vuur en sprenkel de honing over de kwarktaart.

8. Haal de taart uit de vorm, snijd hem in 8 punten en dien ze op.

Geniet ervan!

Geef een reactie