Culinair

Kind & Jeugd

Op pelgrimstocht naar Ottolenghi

Zahra Saaidi is foodblogger en deelt haar grote passie voor koken op haar culinaire blog Culyzaar en op Instagram onder @Culyzaar. Ottolenghi is een grote inspiratie voor haar, en ze heeft het geluk gehad een week stage te mogen lopen in Ottolenghi’s restaurant Nopi in Londen.


Zahra over de recepten van Ottolenghi: “Ze zijn ontzettend creatief, een schakering van allerlei smaken uit de hele wereld. Hij speelt in zijn recepten zowel met smaken als met structuren en weet toch altijd de harmonie te bewaren. Zijn recepten staan bekend als bewerkelijk, maar ik vind ze niet moeilijk. Dat mag ik toch wel zeggen na het koken van meer dan 1000 Ottolenghi-recepten.”

Ottolenghi housewives

Zahra is lid van een Facebook-groep die zich gekscherend de ‘The Ottolenghi Inspired Cooking Housewives’ noemt. “Het grootste gedeelte van de leden zijn geen huisvrouwen en we hebben zelfs mannen in ons midden, maar de naam is altijd zo gebleven zoals hij oorspronkelijke (als grapje) bedacht was. In deze Facebook-groep heb ik heel veel mensen leren kennen die ik nu als echte vrienden beschouw. Vrienden met wie ik af en toe samenkom om heerlijk te koken.


Meestal gaan we ook 1x per jaar op ‘pelgrimstocht’ naar de restaurants van Ottolenghi in Londen. Kun je het je voorstellen hoe dat de eerste keer ging? Ik had toen een blinddate met 20 mensen die ik alleen online kende. Dat was best spannend kan ik je vertellen. Maar als snel merk je dat eten verbindt en dat we naast onze liefde voor Ottolenghi nog heel veel andere dingen gemeen hadden.
Ik ben zelfs ook met 6 vriendinnen uit die groep in 2019 naar Israël geweest. We wilden weleens zien waar onze culinaire held vandaan kwam. Zo zie je maar dat Ottolenghi mij behalve lekkere recepten ook waardevolle vriendschappen heeft opgeleverd.”

Zahra in actie met de Ottolenghi Housewives

Hotel de botel na de eerste hap

Mijn all-time lievelingsingrediënt dat ik door Ottolenghi heb leren kennen is toch wel zwarte knoflook. Dat is gefermenteerde knoflook die hij in één van mijn lievelingsrecepten combineert met yoghurt en dat als saus serveert over gebakken aubergines. (Dit is het recept ‘Aubergine met zwarte knoflook’ uit Plenty More. Zahra deelde het recept op haar blog.) Ik heb me laten vertellen dat het een “acquired taste” is, maar ik was meteen hotel de botel na de eerste hap.

Stage bij Nopi

Ik heb het voorrecht gehad om Yotam meerdere keren te ontmoeten. Hij is een hele lieve bescheiden en vriendelijke man. Mijn mooiste ervaring met hem was mijn stage bij zijn restaurant Nopi. Ik weet nog dat hij toen zei: ‘Leuk dat je nu niet alleen in je eigen keuken, maar ook hier mijn recepten komt maken’. Hij volgt mijn kookkunsten namelijk via mijn Instagramaccount @Culyzaar.


Ik heb bij Nopi een hele leuke tijd gehad en heel veel geleerd. Om de herinnering levend te houden heb ik toen een dagboek bijgehouden die te lezen is op mijn blog: www.culyzaar.com. Ik kan iedereen die het leuk vindt om te koken en niet vies is van hard werken zo’n stage aanbevelen.”

Zahra met de keukenploeg van Ottolenghi's restaurant Nopi in Londen.

Deze gerechten heeft Zahra al uit Flavour gemaakt: